Är vi i krig?

Vi hade en intressant diskussion på kontoret i dag, en kollega och jag.

Kollegan hävdar att Sverige inte är krigsförande i Afghanistan men jag påstår att vi är det. Det hela är lika enkelt som självklart menar jag. Har man soldater i främmande land som deltar i stridigheter och där både civila och soldater dör är man i krig.

Sedan spelar det ingen roll om man reducerar det till siffror, att en viss mängd mängd dödsoffer måste skördas innan vi kan tala om ett regelrätt krig.

Även om jag är pacifist, och det förstås färgar mina uppfattningar, blir det lite märkligt att hävda att vi inte krigar när vår armé deltar i krigshandlingar tycker jag.

Kollegan menar att det är skillnad på att vara en fredsbevarande styrka, och en annan kollega skjuter in att det också handlar om vilken flagg man för krig under.

Jag vet att det finns fredsbevarande styrkor även om jag tycker termen är motsägelsefull.

Det finns även tillfällen när krig är den enda utvägen om inte annat beroende på att motparten är så aggressiv. För att vara krigsförande måste man vara offensiv, till exempel invadera ett land, säger min kollega. Vederbörande skulle fundera vidare på saken.

I just fallet Afghanistan tycker jag att man med fog kan hävda att vi deltar i ett krig. Om det sedan är bra eller dåligt är jag inte lika säker på.

Man framstår lätt som lite naiv om man säger att man alltid är emot våld, vänd andra kinden till och sånt. Men visst vore det härligt om världen fick vara lite naiv också?

2 reaktioner till “Är vi i krig?

  1. Sveriges ”fredsbevarande” soldater är idag under NATO-befäl och sist jag kollade var inte NATO ute efter fred… Man kan ju fråga sig varför det kommer hit fler flykting från Afghanistan nu jämfört med förr (bortsett från första åren av ockupationen)… kommer de hit för att de har fått det bättre i sitt land..? nja…. Jag håller med dig Fredtik, vi deltar i krig..Det roliga är ju också att t.ex. moderaterna i Vellinge är för ockupation och krig, men vill inte ta emot dess offer som ensamkommande flyktingbarn…. Eld släcks inte med bensin.Hur mycket jag än vill kunna åka hem till mitt andra hemland Iran så ska USA, EU och alla andra länder ge fan i att blanda sig (millitärt) i vår kamp för frihet.. HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

  2. Nothing will end war unless the people themselves refuse to go to war.~Albert Einstein

Kommentarer är stängda.