VARG! LEJON!

FRAM MED BÖSSAN!

Eller? Jag kan inte så mycket om djur. Ändå verkar det vara, inte bara för de insatta, en tämligen onyanserad debatt i ämnet.

Säger alltså jag som inte vet så mycket om djur. Människan regerar. Så är det ju. Och jag vet inget om hur det är att leva med vargar runt knuten bara för jag bor i stan. Stan? Jag bor i Falun. 

Men jag har svårt att tro att varg tillhör vardags problemen i exempelvis Äppelbo.

Hur det än är med den saken kan så jag inte med säkerhet uttala mig då jag bor i … stan. Och eftersom jag inte gillar jakt någevidare så ska jag aboslut knipa igen. Men det ligger inte för mig att knipa igen.

Om vi utgår från två saker. Det ena är en hotad art och det andra livsstil.

För mig verkar det rimligt att inte ladda bössan bara för att några får och hundar rivs ihjäl. Vi borde väl kunna vara mer rädda om planetens mångfald än så? Även om det skett i 1000 år? Hur ska vi annars kunna prata om utveckling?

I Kenya är det förbjudet att jaga bland annat lejon. Ändå gör Masaierna det ibland, det är en kulturell pryl för dem. Men eftersom Masaierna också tar ansvar för nationalparken (helheten, inte bara sin egen hjord) och fungerar som någon sorts inofficiella viltvårdare ser myndigheterna mellan fingrarna.

Det funkar i Kenya, ett u-land. Men inte i Sverige. (Myndigheter som ser mellan fingrarna! Bara en sån sak!)

Jag hörde att ICA-Maxi en dag var utsatta för 14 snatterier av mat. Detta måste åtgärdas. Regeringen diskuterar nu utökad jakträtt på brottslingar. Kvoten kommer öka dramatiskt i Dalarna.