Nassar i plugget

På onsdag kommer ett nassegäng till skolan för att ”informera”. Det väcker känslor, inte minst i kollegiet. Jag publicerar mitt inlägg i den interna diskussionen även här.

Hej!
Naturligtvis är även jag tvärt emot all sorts icke-demokratisk verksamhet, från Stalin till Hitler. Det är ett svårartat problem för demokratin, hur man ska hantera grupper som vill störta den. Jag har funderat mycket på det där.

Sett ur ett övergripande samhällsperspektiv tycker jag att man måste tänka långsiktigt. Eftersom demokrati bygger på åsikts – och yttrandefrihet anser jag att man inte kan använda andra metoder för att säkerställa dessa principer. Alltså kan man inte, hur goda skäl man än har, förbjuda nazister att uttrycka sin åsikt. Såvida de inte kränker eller hetsar andra grupper. Och det vet vi ju att de gör, men problemet är att vi kan inte utgå från det i förväg.

Jag tycker man måste ta debatten med dessa grupper. Vänd på skalbaggen och låt den kräla ut i ljuset där den kommer att ligga på rygg och sprattla. Jag är övertygad om att de inte klarar ett öppet demokratiskt samhällsklimat någon längre stund där de bemöts med sakliga humanistiska och demokratiska argument. Men förbjuder vi, stänger vi dem ute, ja då är vi ju inte bättre än nazisterna själva. Det brukar straffa sig i längden. Jämför med SD som vunnit framgångar på att partiet hanterats på detta vis.

Det är dock fortfarande tveksamt att låta organisationen komma och stå oövervakat och ropa ut sin smörja i en skola där det dels finns elever som kränks av budskapet och dels inte har tillräckligt med kunskaper för att på ett adekvat sätt hantera det de säger. (Vilket förövrigt är generellt problem för demokratin när det gäller att hantera dessa grupper: okunskap).

Konkret förslag tycker jag är:

Skolan kan utarbeta en generell policy för hur vi hanterar gäster som vill komma hit och som inte är inbjudna av skolan. Vi måste kunna sätta in besöket i ett utbildningssammanhang och därför vill vi i förväg ta del av innehållet av deras budskap. detta ska gälla alla partier . Om vi finner att budskapet bryter mot lagar, exempelvis hets mot folkgrupp, kan vi tacka nej. Om inte, kan vi förbereda på vilket sätt vi vill hantera deras besök. Exempelvis genom en debatt. Själv älskar jag att debattera mot nassar, eftersom det inte går att förlora dem, men det finns även andra både lärare och elever som är både duktigare och lämpligare inom det området. Förövrigt kan vi, medan vi utarbetar en sådan policy, tacka nej till besök med hänvisning till arbetsprocessen av densamma.

_____________________________

Se länk.

http://www.dn.se/opinion/huvudledare/stang-skoldorren-1.1043043

4 reaktioner till “Nassar i plugget

  1. Välskrivet, så när som på ordet uttrykt. Den felstavningen kommer du få leva med resten av ditt liv. Jag tror att jag svänger förbi imorgon, för att se över fanskapet.Du har helt rätt, en debatt är bästa medecinen. Det vore inte helt fel att se både Adolphson och Riazat ge de där misslyckade själarna på nöten.Lyssnade för övrigt igår på det här spåret. Jag tycker att gamle Olof verkar ha varit en klok herre. Det här talet är i alla fall bra:http://open.spotify.com/track/60XIzm8LYZ2KEkskZxnLnvellerhttp://www.youtube.com/watch?v=FA2wroKafssom du, mot förmodan, inte har ”blocket” Spotify.

Kommentarer är stängda.