Nationaldagen

Det är ju nationaldagen i dag så jag måste säga något om den också. So here goes: Jag är skeptisk.

Antar att jag kommer att få på pälsen för det här, men jag tycker nationalism är skit.

Det brukar hänga ihop med självständighetsförklaringar, grundlagar och sånt, det där med nationaldagar. Gustaf Vasa kröntes till kung i Strängnäs den 6:e juni 1523.

Visst finns det enskilda företeelser som kan vara bra med nationalism. Identitet och tradition, och sånt. Och visst, jag hejar på Sverige i idrott och tycker det är trevligt med prinsessbröllop.

Men politisk nationalism a la 1900-tal är skit.

Varför? Därför att det alltid övergår i sin motsats. Det positiva identitetskapande övergår ALLTID i sin motsats.

Nationalism bygger på generaliseringar och plattityder. Uppfattningar om hur en hel grupp är. Nationalism skapar en svagare målgrupp som inte är som vi, som är sämre än oss. En utanför-grupp.

Genom nationalism vill regeringar och ledare få människor i ett visst land att göra saker de kanske inte annars skulle gjort. Nationalism ersätter, om det får pågå för länge, vid ett visst tillfälle det kritiska tänkandet. Och då är det kokta fläsket stekt.

En massmanifestation mot ett förtryck som utövas av en svag grupp leder måhända till något bra. Frihet från det man vill bli av med. Men vad händer sen? Vart tar det vägen sen? När frihetshjälten blivit president?

Dessutom är nationalism trist. Jag tycker nationalismen enbart ser en arab, men inte Muhammed. Jag är mer intresserad av att lära känna Muhammed än att avfärda honom som en arab.

Vem är han? Vad tänker han? Hur ser hans framtidsdrömmar ut?

3 reaktioner till “Nationaldagen

  1. Det handlar väl egentligen inte om att inte tycka om sitt land. Om man inte gör det får man väl flytta eller göra något åt saken. Men klassisk nationalism är något annat, som torde framgå. Rent allmänt tycker jag tyskarna, till skillnad från Sverige, Österrike och en del andra, gjort upp med sitt världskrigsförflutna så gott det går.Långrandiga lektioner!?! Det måste bero på din omognad vid tidpunkten =) Vem du nu är! Troligen blir jag bara mer barnslig med åren, den som inte har barnasinnet kvar kommer inte in i Guds himmel! Allt gott,Fredrik

  2. Jag håller med dig till punkt och pricka! Fast jag måste erkänna att jag aldrig insett hur bra Sverige faktiskt (trots övernationalistiska svin som vänder positiv uppskattning för sitt kulturarv etcetera och drar ned det i mörka djup jag inte trodde existerade) är innan jag flyttade utomlands. Bara maten och naturen, herregud vad vi har det bra! Det tycker jag att jag har rätt att känna och tycka, utan att bli hånad eller kallad rasist.. Det kanske bara är jag, men när någon frågar mig var jag kommer ifrån svarar jag rak i ryggen ”I’m from Sweden” och ler. Jag har flera tyska vänner som också tycker om sin tradition och kultur men aldrig kan säga det för då är de nazister och i princip avkomma i rakt nedstigande led från Hitler..Detta är en diskussion som behöver luftas och hållas vid liv, absolut. Jag håller med dig att det alltid är rötägg som förstör för alla andra eller manipulerar, men jag vill fortfarande vidhålla att jag har rätt att tycka om Sverige utan att bli spottad på..? Tack för mig.ps. detta är absolut INTE något mot dig Fredrik, bara mot själva debatten som sådan.. Du är superhärlig med skitbra värderingar (om än lite väl långrandiga lektioner som jag minns det..) 😉 Hoppas också att du inte surnat till nu när du börjar närma dig gubbålder..! Stor kram

Kommentarer är stängda.