Ett experiment

Tänk dig ett experiment.

Tänk om man kunde byta ut alla män i ledande positioner mot kvinnor. Man skulle göra det överallt i världen, i stort som smått, från familjehierarkin till företag, i samhällsinstutitioner och på regeringsnivå.

Vad skulle då hända?

För visst är kvinnor bättre än män? De är mer älskande, medkännande och definitivt mildare. De är inte alls lika egoistiska, våldsamma, självhävdande eller grymma som vi män ofta är.

Man kan tvärt om påstå, med stöd från viss forskning, att kvinnor är förnuftigare, intelligentare och mer arbetsamma än män.

Vad gott tjänar oss egentligen manlighet? Kanske tidigare i historien när man behövde försvara hem och härd (mot andra män) var egenskapen värdefull, eller så behövdes mannens fysiska styrka i tidigare samhällen för att jaga eller plöja.

Men i dag?

På idrottsplanen firar den fortfarande stora triumfer, det medges. Kanske kan man tänka sig colosseums arena fyllt av kämpande män inför en publik enbart bestående av kvinnor. Men underhållningsformen skulle bli kortlivad: det är ett grabbnöje att slåss inför publik.

Männen har också fört utvecklingen framåt genom att sätta igång omstörtande händelser som krig och revolutioner. Men i kölvattnet kommer svält, nöd och lidande för de svaga. Ergo: kvinnor och barn.

Detta har inte varit det bästa sättet att förändra världen på: priset har varit för högt. Vi män, med vår smak för risker, bragder, vår fåfänga, ansvarslöshet och våldsamhet, är ansvariga för i stort sett allt våld i historien.

En värld styrd av kvinnor vore kanske inte en så dum idé med vårt historiska facit i hand. Kanske skulle en sådan värld vara betydligt mer överlägsen. Den skulle utvecklas mjukare men inte mindre påtagligt.

Kanske lite långsammare men mer kärleksfullt och tryggt. Man har tydligen upptäckt en ny planet med liknande atmosfär som vår. Varför inte testa experimentet där?

Säkert skulle vi män, om vi nu bortser från det rent biologiska, kunna finna oss väl tillrätta i den nya tillvaron.

_______________________________________

Vill du läsa författare som diskuterar könen ur lite olika infallsvinklar rekommenderas: Ursula K Le Guin:s ”Mörkrets vänstra hand” eller Michel Houellebecqs ”Elementarpartiklarna”.

7 reaktioner till “Ett experiment

  1. Det har du alldeles rätt i. Forntidens män har kostat världen mycket. Hoppas att vi lyckas göra framtidens män bättre. Enklast att börja med nutidens män. Och där är du ett ideal, tror jag, Fradde!

  2. Det var just vad det var, en brainstormning. Men jag kan inte frigöra mig från tanken att mer förödande än det varit med män i spetsen kan det inte bli.

  3. Kul att du står på barrikaderna och så där.Men jag tror inte på att bibehålla (eller, i det här fallet, kanske t.o.m. utöka) skillnaderna mellan kvinnor och män. Det är för det mesta bara föreställningar som vi skapar oss själva.Det är snarare bättre att män uppmanas att bete sig mer ”kvinnligt”, d.v.s. efter vad som idag är normer för kvinnors beteende.Dock vore det oerhört intressant, ja, att se till att vi fick fler kvinnor i ledande positioner.

  4. Nämen Fredrik! Vilken smörja. Jag läste ditt förra inlägg och applåderade din rakryggade demokratisyn och jag brukar allt som oftast humma instämmande när jag läser dina postningar, men här tycker jag att du går bort dig helt och hållet. Du är ute och trampar längs samma stig som Gudrun och dömer alla män som talibanska våldtäktsmän. Jag tänker inte på något sätt försöka försvara den rådande samhällsstrukturen med dess ojämlika fördelning av makt och resurser men jag tror att det är helt kontraproduktivt att polarisera män och kvinnor som du gör här. Min erfarenhet är att inbördes skillnaden mellan individer i grupperna män och kvinnor är betydligt större än mellan grupperna som sådana. Jag har haft både manliga och kvinnliga chefer, vissa utmärkta, många medelmåttiga och några katastrofala. Gott eller dåligt chefsskap beror på så mycket mer än hur man ser ut mellan benen. Hade, som du föreslår som tankeexperiment, kvinnor suttit i alla ledande positioner kanske samhället sett något annorlunda ut men inte nödvändigtvis till det bättre. Makten i sig påverkar de allra flesta makthavare och det tror jag påverkar samhället i större utsträckning än vilket kön denna makthavare har. Men jag kan ha fel :)//Peter

Kommentarer är stängda.