Napoleon

När jag fikar på konditori blir det lätt så att en, eller flera, av tre saker slinker ner. Det blir antingen en Napoleon eller Prinsessbakelse.

Men före det en räkmacka. Alltid en räkmacka.

Napoleonbakelsen härstammar från den kände generalen och kejsaren men namnet syftar även på staden Napoli. Det är svårt att äta en Napoleonbakelse med värdighet.

Vi har ätit den sedan 1800-talet men trots det ser man varje gång man besöker ett café människor misslyckas i inmundigandet och till sist kapitulera och trött skyffla in det som en gång var ett stolt imperialt bakverk.

Varför är det så svårt? Tja, kanske är det så att det härliga innandömet gör att man allt för lätt, i sin iver att komma åt det ljuvliga, studsar gaffeln mot det hårda skalet.

Ett naivt angreppsätt kan innebära en veritabel bakelseslakt. Att vända den på sidan för att underlätta förtäring är en styggelse. Du behöver en riktigt vass kniv, det är hela tricket.

Och så den mjuka prinsessbakelsen.

Den är lätt att förtära i all sin ljuvlighet. Denna prinsessornas favorit är älskad av såväl stora som små. Jag undrar om kronprinsessan byter bakelse, och överger prinsessbakelsen till förmån för Napoleon, när hon blir drottning.

Jag ser det som ett gott tecken att jag är så förtjust i båda sorterna.

Jag bejakar och kombinerar den potentielle envåldshärskaren med den mjuka älskvärda prinsessan i mig. Det ger en bra förutsättning för att tänka jämställt. Allt börjar och slutar i köket tänker jag.

Bra kaféer som jag frekventerat genom åren är utan inbördes rangordning:

1. Ofandahls (Uppsala)

2. Landings (Uppsala)

3. Café Fågelsången (Uppsala)

4. La Belle Epoque (Aix en Provence)

5. Café Alma x 2 (Borlänge och Uppsala)

6. Wedemarks i Östersund (där smörgåstårtan uppfanns)

7. Torsångs Café,

8. Café Focus (Falun),

9. Elsa Anderssons i Norberg ,

10. Breutigams i Göteborg som numera tyvärr är en Engelsk pub,

11. V-Dalas söndagsfika (Uppsala).

Räkmackornas Rolls Royce återfinns i Gothia Towers i Göteborg. Men den kostar 150 spänn. Vill man ha den klassiska hästräkan är det Torsångs Café som gäller.

En reaktion till “Napoleon

Kommentarer är stängda.