Främlingen

Olika grupper uppfattar olika saker på olika sätt. Man har helt enkelt olika referensramar.

En formulering i stil med kan du adda mig som polare på fejan är en mening med omöjlig innebörd för exempelvis min far.

När en kollega ville att eleverna skulle läsa en av litteraturhistoriens klassiker, Främlingen av Albert Camus, refererade några ur den yngre hormonstinna generationen till en teknik för självbefläckelse.

Är det egentligen så konstigt att vi uppfattar ord som demokrati, feminism och jämställdhet så olika?

Ens uppfattning av dessa värdeladdade ord berättar något om vilka vi är, varifrån vi kommer, vilka referensramar och förebilder vi har. I en viss miljö, i ett visst sammanhang, känner vi oss hemma.

Där vill en del av oss stanna medan andra ständigt byter sammanhang. Ibland blir det lite fel, som ovan angivna exempel kan illustrera.

Min egen strävan har mer eller mindre ofrivilligt varit att i möjligaste mån röra mig i olika sammanhang och grupperingar. Jag är i vissa sammanhang en rastlös själ som ständigt söker stimulans och utveckling.

En del av dessa har präglat mig mycket. Agustinus, den gamle kyrkofadern, upptäckte att de kristna i Milano betedde sig annorlunda mot det han var van vid. De fastade inte på söndagar, exempelvis. Han tog upp saken med biskopen i Milano, Ambrosius, som lär ha svarat att när han är i Rom fastar han på söndagar men inte när han är i Milano.

Detta ska ha gett upphov till citatet When in Rome, do as the Romans.

Det är viktigt att inte fastna i normer och formar utan att reflektera. Och genom att se hur andra människor gör och tänker lär man sig.

Vilket får mig att fundera över det faktum att jag arbetat på samma arbetsplats i 11 år, nu.

7 reaktioner till “Främlingen

  1. HA! Jag vet vem som sa ”Shit happens when you dance naked at parties” i dåvarande ES3TA:arnas ”Hbo-härvan” från december 2006.Och citatet från ”Beautiful Boy” är ett av mina favoriters. Vilka guldgruvor de här kommentarhögarna kan vara ibland =)Jag ska bli gymnasielärare i samma ämnen som min idol – Fradde! Nej, vi får se, men någon slags humaniora vore väl roligast. Filosofi, reigion, historia?

  2. ”Shit happens when you dancing naked at parties”, sa nån. Något säger mig att vare sig Pontus eller Craig skulle uppskatta idén just nu…

  3. ”Life is what happens while we are busy making other plans”, som Lennon sa. Att du stannat där du är kanske inte visar på att du har stagnerat, utan att du lever i nuet och inte behöver flänga runt och göra nya planer hela tiden. Men, sen om du känner att du behöver miljöbyte så kanske du skulle kunna höra med Pontus eller Craig om de vill byta skrivbord till exempel?

  4. Sen är ju Hbo the place on earth, också – värt att ta med i beräkningen!Man kan lära sig och man kan inspireras, även utanför sin arbetsplats =) du kan väl jobba kvar tills jag är färdigutbildad gymnasielärare i alla fall?

Kommentarer är stängda.