Gammal är äldst

En sak som ibland fått mig att känna mig lite illa berörd är när det dags för avtackningar av kollegor som går i pension.

Det handlar om människor som efter ett helt yrkesliv ska pensioneras. Man bör möta sådant med underdånig respekt. Påfallande ofta har det blivit lite si och så med det, i avtackningen blir det ibland fel på detaljer som kan tyckas oväsentliga.

Men mot bakgrund av vad det handlar om är det viktigt att få det rätt.

När man pensioneras från skolan i Falun får man en gammaldags skolklocka som symboliskt ringer ut för sista gången. När man arbetat i kommunen i 25 år får man välja mellan en kristallvas, en guldklocka eller en medalj.

Jag kommer att välja en medalj, det är jag säker på. Och när jag står där i kön i juni 2022 och väntar på min tur kommer det att vara värt det.

I våras gick avtackningen bättre till.

Det var några ikoner som slutade, bland annat min egen färgstarka chef. En annan av personerna som avtackades hade ätit i elevmatsalen varenda dag hela sin karriär. När det var hans tur kom matsalspersonalen fram och bevittnade det hela.

Respekt, va.

En av de andra som arbetat på skolan sedan 1972 sa i sitt avskedstal: Jag tycker att Haraldsbogymnasiet är den bästa skolan. Det skulle jag tycka även om jag hade erfarenhet av att arbeta på någon annan skola.