Klimatet

Det finns en forskare, eller egentligen flera, som jag inte minns namnet på. Men ämnet handlar om klimatet sett ur ett historiskt perspektiv. Eller kanske tvärt om, egentligen, hur historien påverkats av klimatet.

Exempelvis att det i genomsnitt var ett par grader varmare under Antiken gjorde att romarriket kunde bli så enormt dominerande. Eller tvärt om under Medeltiden, att kylan påverkade nedgången. Eller att en viktig orsak bakom franska revolutionen var klimatet.

Dåligt klimat ger missväxt som ger svält som ger uppror. Ungefär. Jag förenklar. Sett ur det perspektivet är vårt klimat just nu inte särskilt märkligt.

Nu är jag emellertid ingen klimatskeptiker. Jag kan helt enkelt för lite om klimatet. En sak jag dock har lite problem med är FP:s hållning i kärnkraftsfrågan. Mitt parti är positivt och vill bygga ut kärnkraften. Annars kan vi inte bibehålla vår livsstil.

Men jag är tveksam till om vi borde behålla den. Vi konsumerar jordklotet i en hiskelig takt.

Vi lever på en inteckning av framtiden sa Stefan Jarl på en föreläsning jag bevistade. Om man bortser från den uppenbara orättvisan i hur planetens resurser fördelas (som om det vore möjligt) måste vi tänka om.

Hur kommer det annars att gå? Grön socialliberalism, är det något för mig? Jag har alltid gillat (MP) men tycker de hamnat i dåligt sällskap.

Det är upp till mig att lära mig mer så jag vet vad jag talar om. Jag börjar med att studera ekonomi, så fort jag läst ut Adrian Goldsworthys utmärkta biografi över Caesar.