Prostitution

Tidigare har prostitution diskuterats här på bloggen.

Bland annat med utgångspunkt från före detta folkpartisten och riksdagsledamoten Camilla Lindbergs uttalanden i frågan finns det många som menar att det är ett fritt val att såväl prostituera sig som att att köpa sex.

Jag menar, som också tidigare framförts, att det där valet inte är särskilt fritt. Möjligen i en absolut minoritet av fallen.

Prostitution och människohandel kränker mänskliga rättigheter. Människokroppen är inte en handelsvara, som jag ser det. Dessvärre är detta en ökande företeelse i vår upplysta värld.

Tiotusentals kvinnor och barn befaras ha våldtagits regelbundet som en del i krigföringen i Kongo. Den organiserade brottsligheten tjänar massor med pengar på prostitution och människohandel.

Vi ser i Sverige en ökande trend att svenska män åker utomlands och gifter sig. De tar med sig kvinnan till Sverige för att lämna henne vind för våg när det inte längre passar. Vi har flera uppmärksammade mycket grova våldtäktsfall med Hagamannen och nu senast ynglingen i Örebro.

FN uppskattar att upp till fyra miljoner kvinnor och barn årligen faller offer för sexhandel. Årligen.

Det är ett allmänt mänskligt moraliskt ansvar att reagera mot sexhandel. Det kan bara ske genom att avliva myten om den lyckliga horan, att avromantisera prostitution och se det hela för vad det verkligen är: ett brott mot mänskligheten.

Sexköpslagen både kan och bör spridas internationellt. Men även på ett mentalt plan har vi förtroendevalda, vi män och vi människor ett stort ansvar att bekämpa detta förtryck, denna oerhörda vidrighet, mot de i många fall svagaste och mest utsatta som finns både nära och långt borta.

10 reaktioner till “Prostitution

  1. Nä, detta tycks vara en tango för enbenta. Fast är missnöjd med danspartnern får du väl köpa dig en ny. Det går ju, tyvärr.

  2. Jag har flera gånger sagt att det är en skillnad. Och det är emot övergreppen jag reagerar. För dig tycks principen om att 1 procent ska ha rätt att köpa och sälja sex vara viktigare än att miljontals människor får det bättre. Så länge Bossses sovrum är fredat får det vara som det vill i världen. Tror du den ensamstående mamman i Vietnam som är tvungen att prostituera sig för att försörja sina sex barn håller med dig? Fast har man skaffa ungar får man banne mig ta hand om dom, också, var det inte så?

  3. Bekämpa människohandel, bekämpa slaveri, bekämpa kränkningar av mänskliga rättigheter, men utgå inte från att all sexhandel är detsamma som människohandel, slaveri och kränkningar av mänskliga rättigheter. – Så bekämpar man sjukdomen.Du säger att ”prostitution i det stora hela inte är ett frivilligt val och därför måste bekämpas”. Även då den är det, alltså. Och det är där vi skiljer oss. Det är där jag tycker att mänskliga rättigheter kränks.Vuxna människor, som frivillgt kommer överens om att ha sex mot ersättning har rätt att göra det, menar jag. Och ingen annan har rätt att lägga sig i det.

  4. Men se där, nu argumenterar du igen! Och tidigare sa du något intressant, nämligen att bekämpa sjukdomen. Kom gärna med förslag hur det skulle gå till för i det instämmer jag. Helt. Jag har aldrig utgår från att INGEN människa säljer sex frivilligt. Däremot tror jag det handlar om en förvinnande liten majoritet. I det här inlägget handlar det mer om sexhandel, slaveri och kränkning av mänskliga rättigheter. Mot probelemt ovan blir dina invändningar rätt brutala.Jag har ingen särskild sexualmoral förutom att prostitution i der stora hela inte är ett frivilligt val och därför måste bekämpas. Kanske är det som du säger, att det är tur att jag inte är läkare utan lärare. Och det är nog tur att du inte lärare.

  5. Jag vänder mig lika mycket som du emot övergrepp mot såväl utsatta som andra. Mot det finns det lagstiftning nog, sexköpslagen förutan.Men, om jag eller någon annan kommer överens med någon om att ha sex i sovrummet eller hotellrummet eller var som helst annars mot en viss ersättning, då klampar du in och säger ajja bajja, så får man inte göra! Du utgår från att ingen människa självmant säljer sexuella tjänster, därför att du inte kan ta till dig att någon skulle vilja göra det, därför att du utgår från en moralföreställning, som säger att så gör man inte; ingen gör så, frivilligt.Det är fördomsfullt och därmed allt annat än liberalt.Vad som händer med ditt och andras bekämpande av prostitutionen är att verksamheten blir än mer stigmatiserad, än mer undanskuffad, än mer marginaliserad och än mer styrd av de mest ljusskygga element vi har i vårt samhälle. Och det drabbar en massa olycksaliga, oftast unga flickor.Det är förskräckligt, men inte alls nödvändigt. Det är din och dina meningsfränders sexualmoral som skickar iväg dessa bräckliga och skyddsvärda flickor i händerna på gangsters och slödder, som f ö jag hade spärrat in på mycket längre straff än vad som ryms inom något riksdagspartis kriminalpolitik, inklusive folkpartiets.

  6. Nej, du har fel. Jag vänder mig emot prostitution. Jag vänder mig emot övergrepp mot utsatta. Vad som sker i folks sovrum är en annan fråga som jag inte lägger mig i.

  7. Ja, Fredrik. Tyvärr är det just det du gör.Jag bekämpar gärna tillsammans med dig allt det onda, som följer med den prostitution vi har idag. Men, jag vill för den skull inte förta vuxna människor rätten att själva bestämma över sina liv, än mindre över sina sexliv.Det du gör är att bekämpa symptomen, inte sjukdomen. Man får vara tacksam för att du är lärare och inte läkare.

  8. Här kommer Fredrik Adolphson och klampar in i folks sovrum och deklarerar villkoren för att de därstädes – eller annorstädes – får idka sexuellt umgänge med varandra. Man tackar.

Kommentarer är stängda.