Körnörderi

Mycket kör blir det.

Just nu är det Falu Kammarkör, som finns tillgänglig på Spotify för intresserad, som gäller. Vi ska ut och tävla i en internationell körtävling, grand prix, i Tallinn.

Sverige sägs vara världens körtätaste land. Men det är en delad nation – vissa hatar det som man menar sekteristiska beteende som man anser är utmärkande för den genomsnittlige körsångaren. Ska det sjungas vid bordet måste det ju tas ton och sånt larv.

Ibland mötas dock de två, exempelvis vid jul och midsommar, och gärna över den del av vår visskatt som uppnått statusen som folkkära. Alla klämmer i oavsett sångförmåga. Uppfattningen om vilka sånger som är folkkära kan dock variera. Det brukar bero lite på generationstillhörighet, social kontext och sånt.

Man blir hursomhelst lycklig som körsångare och lever längre. Det har undersökningar visat. Mest handlar det om att sång frigör endorfiner, kroppens eget lyckopiller, precis som motion och träning gör.

Kanske har det att göra med att när du tränar, eller sjunger i kör, går det inte att dras med skingrade sinnen. Du måste gå upp i det du gör och helt släppa allt annat, annars funkar det inte.

Visst måste man ta lite instruktioner ibland men annars är det din personliga insats i laget som är av betydelse.

En hårdsatsning upp för mördarbacken på Lugnet har allt gemensamt med att krångla sig i genom en hög, stark och svår passage i en sång.

Jag har själv framfört Carmen tillsammans med Loa Falkman och Sylvia Lindenstrand. 1978 på Lugnet när jag ingick i Kristine Goss och Flickkör.

Som 8-åring gick jag fram till Loa och sa att min mamma sagt att äpple var bra för rösten. Loa svarade att han själv blev lite slemmig av äpple. Sen dess äter jag inte äpplen när jag ska sjunga, för jag vill ju inte bli slemmig.

Andra undersökningar visar att det finns en överrepresentation av människor vars förnamn slutar på bokstaven y i våra fängelser. Den karismatiske och skicklige dirigenten i Falu Kammarkör heter Tony. Betyder det att jag ingår i fångarnas kör? HAHAHAHA.

Se där, en förklaring till varför inte alla tycker att körsångare är så roliga.

Annars säger jag som Åberg i MDP-kvartetten: Jag står för att jag sjunger sånger som jag inte står för.

4 reaktioner till “Körnörderi

  1. Googlade lite och hamnade här, man måste vara lite egenkär ibland. Tycker det är fruktansvärt komiskt att du nämner just Kenny, Sonny eller Jonny. Då jag heter Just detta, Kenny Sonny Jonny Strömberg till eder skämt. Nej inte något skämt, utan tragiskt nog de namn mina älskade föräldrar en gång döpte mig till.

  2. Tack för den smickrande kopplingen till mig och kriminella y-barn…;-) vad du missat är att det skall vara dubbel-n innan y:et, dvs Kenny, Sonny, Jonny etc. Så det så 🙂

Kommentarer är stängda.