Fru Musica

I dag använde jag mig av musiken för att illustrera en pedagogisk, eller möjligen ämnesdidaktisk (om man nu gillar att slänga sig med lärarhögskoleformalia), poäng.

Vi lyssnade på tre musikstycken på lektionen. Jag bad eleverna att medan de lyssnade iaktta hur man med hjälp av musiken kan använda sig av historien för att säga någonting om nutiden och även sia om framtiden.

Först spelade jag Glennmarks Kall som is från melodifestivalen från 1984. Eleverna noterade att man faktiskt sjöng och hade liveband på den tidens varianter av evenemanget.

Sedan spelade jag Lili & Sussies Oh mama från ungefär samma tid. Eleverna såg det som en historisk kuriositet á la 80-tal ända tills jag berättade att människor klämskadats under en konsert på Lugnet när gruppen stod på topp.

Då kunde de relatera till sin egen verklighet.

Till sist spelade jag Eriks Saades vinnarlåt Popular.

Poletten ramlade ner. Eleverna reagerade.

Mest tyckte de att det hela var pinsamt, för Saades del antar jag, och föreslog att man borde skicka ut Glennmarks och tävla med ”Popular” för det är ju ändå samma låt. Dessutom ansåg man att Glennmarks kunde sjunga och texta, även om de inte dansade lika bra som artisterna idag.

Sedan övergick vi till att diskutera Imperialismen i stället.

Historien återupprepar sig, sägs det ju. Om det bara finns tolv grundtoner i den västerländska tonskalan så kanske det inte är så konstigt att ”Popular” låter som den gör. Och Saade-killar har det alltid funnits, Tom Cruise exempelvis.

Faluns äldsta byggnad är en lada som står vid tallen vid infarten till Falun. Trädet fick inte kallas för Sup-tallen för det var inte så fint ansåg falu-noblessen. Trots att det hade varit en tämligen historiskt korrekt beskrivning av trädet i fråga.

Tallenområdet, fick det bli. Idag undersöker man om hus i större omfattning ska byggas av ett extremt väl sammanpressat trä. Det blir lika hårt som betong, kan leva och röra sig och är brandsäkert.

Saade kan enligt den logiken liknas vid betong-trä med ett par schyssta moves iförd citypjucks. Det finns sämre saker att exportera, eller hur Bofors?