Förnuft och känsla 3

En gång när jag nefann mig i Nairobi mötte jag två muslimer som vid ett särskilt klockslag avbrytöt det de gjorde för bön. Det sker mitt på gatan.

Vi är upplysta i Sverige så vi vet ju att det där med religion bara är för svagsinta. Så här i påskhelgen snackas det en del om det fina vädret och att vi svenskar konsumerar (för) mycket mat och godis.

Men vi hör förhållandevis lite om en av de viktigaste kristna helgerna.

När jag var liten var allt stängt på långfredagen. Och jag blev lite högkyrkligt uppmanad att inte leka Krylbo-kraschen just denna dag. I dag är långfredagen inget särskilt – det är en röd dag bland andra.

För vi vet ju att religion bara är humbug. Eller? Tänk om Bibeln är sann? Eller Koranen? Yeah, right. Jurrasic Park kan inträffa.

Det man kan påminna sig om är att det på många håll i världen råder ett precist omvänt synsätt. Lever ni utan religion? Men så tråkigt för er. Och så andefattigt. Det är oss i Sverige det är synd om och inte den oupplysta omvärlden – iallafall enligt det synsättet.

Det klart att alla övergrepp och förtryck i regionens namn ska fördömas. Liksom övergrepp i politikens namn. Ingen tvekan om det.

Jag kan inte definiera min tro. Den är nog mer av barnkammarkaraktär, något som sitter i ryggmärgen och jag hinner inte utöva den så ofta. Den består mer av känsla och tradition och jag skulle aldrig drömma om att tvinga på den på någon annan.

För mig är berättelserna om Jesus en inspiration om hur man kan bete sig mot omvärlden.

Att Svenska kyrkan anpassar sig till nuet i många viktiga samtida frågor är bra. Södermalmskyrkan är bra. Jonas Gardell är bra. Ecce homo är bra. Kvinnliga präster är bra. Att viga de homosexuella och heterosexuella som önskar det är bra. Ja, det finns mycket som är bra med religion.

Allt det dåliga tar inte bort det som är bra.

Gladen påsken, som några muslimska barn i Uppsala skrivit på påskkort de sålde till mig och Darke 1995. Rörda tömde vi våra studentplånböcker och gick och la oss igen.

Tänk om man kunde göra det så här på påskafton. Gå och lägga sig.

2 reaktioner till “Förnuft och känsla 3

Kommentarer är stängda.