Idol

Idol har varit i stan.

Och många ungdomar vill ta chansen att lyckas. Falu kommun har betalat 100 000 kr till TV4 för att få ett auditionsprogram till stånd i stan.

Jag blev lite förvånad över storleken i beloppet (naivt, skulle det visa sig) så jag ringde till evenemangsansvarige för att förhöra mig om bakgrunden till beslutet.

Så här ser det ut:

En nämnd bestående av politiska företrädare från M, V och S (där det socialdemokratiska kommunalrådet Johnny Gahnshag har beslutanderätt) och olika förvaltningschefer beslutar om vilka olika evenemang som ska stödjas.

Man delar ut ca två miljoner per år och denna summa utgörs av skatteintäkter. TV4 ville från början ha 450 000 kr men fick alltså nöja sig med 100 000. Man ska dock inte blanda ihop evenemangsstöd med verksamhetsstöd.

Motiveringen är att man vill marknadsföra Falun. Programmet har 2,5 miljoner tittare per avsnitt med stor spridning på åldrarna. Kommunen vill visa att i Falun kan man bo, kommunen gör saker för såväl gammal som ung. Genomslaget för kommunen blir också stort.

En helsidesannons i DN kostar 50 000 kr, som jämförelse.

Jag fick under samtalet även lära mig att alla städer som vill vara med betalar dessa summor. De städer som förekommer i Körslaget betalar ännu mer. Det handlar om att nå ut och locka till sig människor, thats the bottomline.

Tja, jag säger inget om det. 100 000 kr är inte så mycket i sammanhanget. Fast jag kan ändå inte låta bli att fundera över vad 100 000 kr betytt för mansjouren i stan, eller på mina barns förskola eller…fast så kan man ju inte tänka för då kan man inte ägna sig åt kultur.

Någon gång har jag emellertid hört vad mina kollegor musiklärarna tycker om Idol.
Det som de ägnar år åt att bygga upp hos en individ ska man i Idol lära sig på någon månad för att bli berömd och populär (som är titeln på en bra låt förövrigt).

Det är kanske ett tecken i vår tid detta, alltså att man ska lära sig saker snabbt för att också snabbt kunna casha in.

Lite filosofiskt undrar jag vad all denna hast och brådska betyder för oss människor på sikt. En gammaltestamentlig känsla av att vissa grundläggande värden går förlorade smyger sig på.

4 reaktioner till “Idol

  1. There is a flipside to that coin. Om banfamiljen inte tycker att barnomsorgen är tillräcklig bra och därför flyttar någon annanstans? Man måste nog locka med fler saker än Idol, kanske. Märk väl att jag inte hävdar att man inte ska satsa på det hela. Jag bara förundras, som vanligt.

  2. Du kan ju trösta dig med att om insatsen bara lockar en enda barnfamilj till Falun, så har ni snabbt igen pengarna i ökade skatteintäkter och konsumtion. Och de pengarna kan ni ju låta mansjouren eller dagis få. Kommer det två familjer räcker det snart till Körslaget också!

  3. Jorå, jag kan min Tage. Men jag vet inte om det handlar om att få valuta för skattepengen. Eller, det kanske allt gör…

  4. Du skulle gått dit och dragit av en ”Sveriges flagga” – kommunen betalar ju. På så sätt hade du ju mer eller mindre cashat in lite av dina utbetalda skattepengar. (Läs gärna för övrigt ”Sagan om Erik Göranssons strid med det allmänna” av Tage Danielsson, om du vill ytterligare förkovra dig i kunskaper om den ljuva konsten att få valuta för sina skattepengar.)

Kommentarer är stängda.