Payday-Mayday

Den nya lönen är här. Och lärarna imponeras föga.

Med ett lönepåslag på 1,5 % och med en inflation på 2,9 % (i mars) blir det alltså en reallönesänkning. Detta lönepåslag gäller förvisso för alla i kommunen.

Det går dåligt för Sveriges kommuner och landsting. Men det går bra för Sverige. Nästa år måste alltså reallöneökningarna komma annars hänger det inte ihop, har min fru ekonomen lärt mig.

Men kärnproblemet för skolan kvarstår.

Det är vanskligt det där med att kräva att ens eget arbete är så viktigt att det måste betala sig mer. Men för lärarna är det fler som tycker så. Björklund, exempelvis. Viktigare är hans tanke om att återförstatliga skolan. För det är kärnan i problemet.

Vill man ha en högkvalitativ skola, och vill man att alla medborgare ska garanteras likvärdig utbildning i riket, kan skolan inte vara kopplat till varje kommuns ekonomi. Diskussionen om skola och utbildning måste börja där.

Den som är missnöjd med sitt lönepåslag i år borde emellertid glädjas åt vår regerings politik. Med jobbskatteavdraget sparar min familj cirka 4000 kr i månaden jämfört med tidigare. Det ska dessutom komma ett avdrag till.

Det finns mycket jag inte håller med om i regeringens politik men det där är bra. Dessutom ger det ökade skatteintäkter och därmed resurser till de offentliga systemen att människor arbetar.

Men visst, det finns mycket att göra. Vi har en ny underklass som har det dåligt ställt. Men detta är inte ideologiskt betingat, det är inte borgarna som skapat denna underklass så som vänsterpartierna ofta påstår.

Den typen av argumentation är populistisk. Problemen hade funnits med en sosse/vänster-regering också. Kanske hade de varit än större eftersom de offentliga medlen inte räckt till på grund av alla arbetslösa och sjuka. Och vilket skattetryck!

Man ska inte hyckla, som jag tycker vänstern ofta gör. Vi vill alla ha högre lön. Att dessutom utifrån en högre inkomst själv få bestämma vad och hur mycket man vill ge bort till behövande samtidigt som samhällets institutioner fungerar gör väl inte saken sämre.

2 reaktioner till “Payday-Mayday

  1. Nä, den typen av resonemang överlåter jag alltså till vänsterpartierna. Men jag tror att människor mår sämre ju mer totalitära deras länder är – ju längre åt höger respeketive vänster man går desto sjukare befolkning. Däremot tror jag att staten tar sämre hand om medborgarna med en vänsterregering. Va!? Tänker du. Pytsar man ut allt i kassakistan på en gång måste man höja skatten Höjer man skatten för mycket blir människor mindre benägna att arbeta och fler halkar in i olika typer av bidragsförsörjning och så måste man höja skatten igen.

Kommentarer är stängda.