Abdikera?

Jag inser att jag de senaste åren förändrats.

Den konservativa ådra som alltid funnits hos mig har mer tagit sig uttryck i att värna traditioner än politik och samhällsbyggande.

Jag gillar att fira jul på ett visst sätt men inte att bevara saker i samhället som inte är bra.

Det kanske är mycket sagt att påstå att jag radikaliserats. Men kanske kan jag säga att förnuftet övertrumfar känslan.

I ett särskilt fall blir kollisionen tydlig. Helst i dessa dagar. Det är om monarkin jag talar. För jag har alltid gillat monarkin även om jag inser att principen är vissen i en modern demokrati.

Jag gillar monarkin som en del av vårt historiska arv och för att dess roll som nationell samlande kraft. Säkert gillar jag den för den del andra saker också. Men som princip gillar jag den inte.

Jag börjar dock få ont om argument till dess försvar.

Visst kan man tycka att statsmän i olika demokratier också fötts och uppfostrats till att bli ledare, och visst kan man tycka att kungahuset gör inget ont, utan gott.

Som det nu verkar kliver hans majestät in i samma tveksamma liga där killar som Berlusconi, Strauss-Kahn och Julian Assange lirar. Jag tycker, inte bara mot bakgrund av den senaste tidens händelser, att kung Karl XVI Gustaf är en medioker, eller till och med en dålig kung.

Betyder det att jag vill avskaffa monarkin?

Nej. Inte än. Jag tycker istället man bör lyfta fram drottningens roll. Hennes arbete för Världsnaturfonden och Världens barn är beundransvärda. Men kungen borde avgå. Skriva sina memoarer, hålla föredrag, skjuta älg.

Jag kan nu bara se ett enda giltigt skäl till att behålla monarkin: att Victoria blir statschef. Eller kanske först drottningen. För jag vill se vad en kvinna kan göra i egenskap av statschef. Det lär bli glest med kaffeflickor, antar jag.

Jag vill uppleva det faktiska resultatet av reformen av successionsordningen från slutet på på 1970-talet. Jag vill se hur en kvinnlig monark kan påverka vårt lands attityder och normer på jämställdhetens område. Det känns som mer aktuellt än någonsin.

Kan hända påverkar det ingenting alls. Men jag vill ändå veta.

Kungen, då? Gå vidare till Gå. Abdikera. Det kan väl inte finnas något bättre än att vara en före detta kung? Ta det lugnt och hjälpa Victoria lite. Umgås med prins Daniels föräldrar.

Saknar han hetluften kan han bli partiledare. Kanske för V eller MP. För han känner ju för den lilla människan och för staten, och han trivs som bekant väl i skog och mark.

Vid närmare eftertanke kanske S kunde passa eftersom han också funkar i de fina salongerna. Genom sitt hyckleri kunde han kanske passa i KD, och som föredetting funkar även C. Eftersom han har en vass pr-avdelning i sina ledband kunde även M gå.

Det enda som inte passar är Folkpartiet.

2 reaktioner till “Abdikera?

Kommentarer är stängda.