Tradition

Det stundar till examen!

Alla är glada och man ser så fina kläder överallt, inte minst folkdräkterna vädras denna dag.

Det är bara min bror polisen som surt hoppas på regn eftersom mängden elände minskar vid dåligt väder. Som jag brukar säga på studentdagen till mina syskon (borsan är alltså polis och syrran sjuksköterska): Nu är mitt arbete över, nu börjar ert!

Cyniskt? Inte då.

Det är annars en känslig fråga, det där med traditioner. Ska man fira i kyrkan eller inte? Och hur är det med Lucia? Många av de olika världsreligionerna har sina högtider i midvintertid. Tycker barnen ens om Lucia, förresten?

De stora högtidsfrågorna tycks gälla om vi ska fira avslutning i kyrkan eller ej och om inte pojkar också kan få vara Lucia.

En kollega var lite fundersam över att man flaggar med EU-flaggan så här på examen. Kyrka, EU eller genus.

Varför ska det gnäggas så förbaskat, kan man undra. Hur illa mår en ateist som firar examen i en halvtimme i kyrkan? Jag tror inte jag mått så dåligt om jag firat i en synagoga eller i Folkets Hus.

Jag tror jag nämnt det förut, men kanske kunde man plocka fram någon sorts övergångsrit från flera olika kulturer och göra någon intressant blandning vid högtiderna. Eller så får man göra som man vill.

I kväll har jag kollegorna hemma hos mig på obligatorisk fyllnadstjänstgöring. Vi har alla våra traditioner, i det stora och lilla.