Fluortanten

För en tid sedan var jag hos tandläkaren.

Åh, vad jag brukade hata att gå dit! Men den här gången hade något förändrats. Visst, det var kanske inte det skönaste jag upplevt i horisontalt läge, men det var faktiskt helt okej. Lite småmysigt, nästan.

För 800 kronor blev jag av med lite tandsten och fick lite puts på emaljen.

Om man har hål blir det förvisso dyrare. När man blir äldre och får problem med tänderna blir det också dyrare.

Jag tror det var Persson, den store sossen, som påstod att det inte ska synas på tänderna vilken socialgrupp man tillhör. Detta är en fråga där jag håller med honom. Tänder ska inte vara någon klassfråga, eller socialgruppsfråga för att använda en mer adekvat term.

Alla ska ha råd att få den tandläkarhjälp man behöver. Men då kan man inte förbjuda privata tandläkare, som jag ser det. Där kan de som har råd betala lite mer. Det betyder inte att sämre bemedlade ska få sämre vård.

Folktandvården ska fortsätta erbjuda samma höga service ändå. Och vips så får människor jobb, behövande hjälp och staten behöver inte subventionera i lika stor utsträckning.

Resurserna räcker längre – vad är det för fel med det, Vänsterpartiet?

Vi förflyttar oss nu till Södra Skolan här i stan, året är 1980. Ronald Reagan har just blivit president i USA och här i Sverige ska vi rösta för eller mot Kärnkraft.

In i mitt klassrum kliver en bastant dam munskyddsförsedd och med en rullvagn framför sig. Det är fluortanten som har kommit till skolan. Barnen vrålar ett unisont Neej!

Jojomän säger damen leendes varpå hon delar ut en liten mugg med fluorgurgel till var och en av oss.

Den här typen av förbyggande åtgärder har vi inte råd med längre. Nu finns det de som menar att fluor är skadligt och att det är lika bra att vi slipper det. Jag vet inte hur det är med forskning på det området men tycker det är synd att samhället på fler och fler områden får ägna sig åt efterbehandling/panikinsatser snarare än en förebyggande åtgärder.

För en som äter upp barnens lördagsgodis när de inte vill ha mer, och därför anpassar påsens storlek till barnens för att på så vis hålla den egna konsumtionen intakt, är detta inte en oväsentlig fråga.