Slipsnål

Jag kan inte påminna mig att jag någonsin frivilligt burit en slipsnål. Det är för mig en helt otänkbar accessoar.

Ändå har jag samlat på mig ett par genom åren. Det handlar om gåvor, företrädelsevis från äldre personer, på konfirmationer, födelsedagar och sånt.

Nu har jag tagit mina slipsnålar och givit till Dotter 1 för hon tycker dessa är fina och och förvarar dem i sin skattkista.

Det är lustigt det där med associationer. Jag sätter nämligen likhetstecken mellan slipsnål och en manlig 40-talist – tillika socialdemokratiskt kommunalråd.

Alltså maktfullkomlighet, härskarteknik, generationsmotstånd och hyckleri i en salig blandning.

Men jag förknippar även slipsnål med med finlandsfärja. Lofers, tubsockor, midjekort kavaj, cerise slips och….slipsnål. Fördomar och anakronism om vart annat.

Men ändå. Det ÄR sossigt med slipsnål. Att hela denna förställningsvärld hänger ihop med 1980-talet torde vara uppenbart.

Det sägs att agg uppstår i höger hjärnhalva. Och jag kan nästan bli lite arg, åtminstone irriterad, när jag ser någon bära en slipsnål. För då aktualiseras ovan beskrivna förställningar och därmed förbundna känslor.

Det gäller väl att flytta fokus från höger hjärnhalva till vänster, tänker jag när jag ser min äldsta dotter leka med sina gyllene slipsnålar.

Det är väl det de Nya Moderaterna gjort. Och se vad det ledde till – det längsta borgerliga maktinnehavet någonsin i Sverige.

4 reaktioner till “Slipsnål

  1. Jo, man skulle kunna resonera på det viset. Visst. Själv föredrar jag dock att använda en liten silverkedja som visserligen fyller samma funktion men utan att vara en sådan tingest. Eller så stoppar jag in den i skjortan alternativt en servett innanför skjortkragen.

  2. Nä men hör du du.Jag kan köpa att du har dina associationer, men är inte slipsnålen samtidigt rätt funktionell? Visserligen borde man bära väst istället och därmed slippa behovet, men framför allt på sommaren kan det ju vara praktiskt att slippa lägga slipsen i soppan när man böjer sig fram, och som hållare för servetten vid måltider är den oslagbar i min mening. Om man inte vill riskera att spilla ner slipsen, vill säga.

Kommentarer är stängda.