Frågan till Jan

Jag fick tillfälle att ställa en fråga till Jan Björklund i fredags kväll. Den löd så här:
Mitt första politiska minne är från valsegern 1976. Då tågade den socialdemokratiska delen av släkten ner till mormor och morfar, som var Ohlinare, ställde sig utanför deras grind, hytte med nävarna och vrålade: ”Det är ert fel!!”. Morfar log och konstaterade lugnt att ”nu går vi mot ljusare tider”. Därför blev jag väldigt glad att höra utbildningsministern nämna Bertil Ohlin och socialliberalism. Jag skulle vilja koppla det till resonemanget kring skattesänkningar, där jag menar att partiets hållning ligger till höger om Moderaterna, och därmed ganska långt i från socialliberalismen. Skulle utbildningsministern vilja kommentera det ytterligare något?
Frågan väckte inget ont blod. Däremot återkom han till min fråga i flera andra anföranden liksom en del andra, exempelvis Bo Brännström (förbundsordförande och mycket tydlig socialliberal) under kvällen.
Svaren, alltså komna från olika personer och inte bara partiledaren, kan sammanfattas så här.
Det är en riktig tanke att skattesänkningspolitiken ligger till höger om Moderaterna i vissa delar. Möjligen kan man dock nuförtiden ifrågasätta vänster/höger-skalan.
Moderaterna ägnar sig nu mest åt att förvalta sin politik och har inte mycket visioner för framtiden. De ser sig som det enda maktbärande alternativet och går därmed i socialdemokraternas gamla fälla. De blir makten personifierad. De följer med opinionen som en vindflöjel och det finns stora faror i detta.
Men att sänka vissa skatter är en principfråga för att behålla företag och arbetstillfällen inom landets gränser. Folkpartiet vill sänka värnskatten eftersom man ser dem som en omoralisk skatt på jobb, utbildning och ansträngning.
Förmögenhetsskatten, som de röda lovat återinföra vid en valvinst, är en skatt som ger ca fem miljarder i intäkter till staten, alltså väldigt lite i sammanhangen, medan massor av hundratals miljarder jagas ut ur landet genom denna skatt. Och därmed arbetstillfällen. Och därmed skatteintäkter. IKEA är numera ett holländskt företag, är de onda för det?
—————–
Jag tror på marknadsekonomi. Den har liksom vunnit över alternativet många gånger om. Däremot måste den ha hjälp av staten ibland. Till exempel inom skola,vård och omsorg.
Alltså tycker jag att Alliansens politik ger många mer i plånboken men dem i marginalen får det tuffare även om de blir färre. Och därför tycker jag fortfarande att denna politik är felaktig, det är inte bättre att många har det halvdåligt än att få har det riktigt dåligt.
Här vill jag se en satsning av oss inom Folkpartiet. Vi har redan börjat i våra förslag i förändringar i den omtvistade försäkringsfrågan, där Moderaterna är tysta och dom rödgröna inte har mycket att komma med.
Och här har vi något att lära av Miljöpartiet: en grön skatteväxling måste till, där vi beskattar miljöskadliga företeelser, som exempelvis bränslen, högre och arbete lägre.
Lägger man ihop detta med mina övriga upplevelser (se förra inlägget) denna helg kan man summera det enligt Bosse Brännström: Vi socialliberaler är besjälade med att bekämpa fattigdom. Vänstern är besjälad med att bekämpa rikedom.