Utan att passera Gå

Någon gång kommer någon att skriva en bok eller producera en film om omständigheterna kring mordet på Linda Chen.
Den person som åtalades och friades, Mats Alm, berättade en fullständigt osannolik historia om hur han kidnappats och en massa annat.Men tänk om den är sann, hans historia. Antagligen inte, men tänk om?

Vi sätter allt fler människor i fängelse runt om i världen. Många tycker att det är bra. Har man gjort fel ska man straffas, inget pjosk och daltande med kriminella. Det må så vara. Men det är också på det viset, som jag tror Dostojevskij uttryckte det, att graden av demokrati i ett samhälle går att mäta i dess fängelser.

Antalet fångar ökar. Andelen missbrukare, psykiskt sjuka och människor med intellektuella handikapp eller funktionshinder är skyhöga i fängelser jämförelsevis. Många forskare och undersökningar världen över ställer sig tveksamma till fängelsestraffets, eller dödsstraffets, verkningsgrad.
Det hjälper inte.
Dessutom kostar det samhället mycket. Stora resurser av välfärden går till olika former av kriminalvård. I Kalifornien byggde man under perioden 1984-1998 tjugotvå nya fängelser men endast två skolor, läste jag någonstans.
Det verkar ju lite bakvänt.
Visst, gärna en effektivare rättsapparat och fler poliser. Men kanske kan man tänka ännu vidare, längre och bättre? För nog måste vi kunna tänka ut bättre sätt att skydda medborgarna och förebygga brott mer långsiktigt än att som enda alternativ låsa in folk och kasta bort nyckeln? Eller släpa ut dem på galgbacken och göra processen kort?
För tänk OM Mats Alm är oskyldig?

En reaktion till “Utan att passera Gå

Kommentarer är stängda.