Månbas Alpha

Ovanpå Mc Donald´s här i stan har det länge suttit en flera meter hög uppblåsbar clown, och irriterat varenda människa som kommer till Falun den vägen. Jag tror den blivit lite omstridd, för det var ett tag sedan jag såg den.
Hamburgerkedjan Max har fått bygga en orange självlysande Månbas Alpha-byggnad (kommer ni ihåg serien) vid stationen.
En tysk skofirma har slagit upp gigantiska skyltfönster i regnbågens alla färger mot Stora torget.
Man kan kanske se det som utveckling.
Jag tycker det är vämjeligt.
Möjligen kommer clownen här i Falun undan eftersom hela området kring den är nybyggt. Om vi i demokratins namn vill att det första nyanlända ska se när de kommer hit är en Mc Donalds-clown så är det väl så.
Men stationen har en tydlig prägel av sekelskiftet 18-1900. Och stora torget i Falun är ett av norra Europas bäst bevarade renässanstorg med ett kulturhistoriskt värde. Dessa miljöer borde vi vara rädda om.
Stadsbilden är viktig och den säger något om kommunen. Inte minst den historiska identiteten. Man bör därför skynda långsamt när man förändrar historiska miljöer i en stad.
Den stora rivningshysterin av gamla delar av Stockholm, och i många andra svenska städer, under 1960-talet beklagas numera av många. Vi borde ha lärt oss något, kan man tycka.
Nu senast har man lite ad hoc tagit en ny symbol för Falun. Lite yrvaket undrar en del vad som egentligen har hänt. Men någon från riksarkivet såg sig i alla fall tvungen att reagera. Alltid något.
Symbolik är också något man bör handskas varligt med. Jag tycker hur som helst inte Falun ska symboliseras av hamburgare, clowner eller tyska skor.
En viktigare fråga är vad symbolen står för, vad som finns bakom den. Om vi lyckas locka hit människor som vill leva och bo är nog miljön viktig. Mer långsiktigt tänkande handlar om hur vi utformar vår medborgarservice, vård, skola och omsorg.
Uppdatering 8/9 2016:
Coop eller inte  i gruvrondellen.
Det har som bekant under lång tid sett ut som typ DDR 1976 på platsen i fråga – så fulare kan det ju inte bli.
Men behöver stan verkligen ännu en matvarubutik, funderar jag trots att jag genom denna nya butik får betydligt närmare än nu till en stor matvarubutik med en ny på den aktuella platsen.
Jag tog mig tid att lyssna på DT:s ledarredaktion. Det är en tung opinionsbildare i regionen. De argument som framförs blev som väntat de som vann i fullmäktige. Affärsmässiga och i vissa delar logiska.
Men att försöka anslå kulturella skäl för att en kommersiell aktör ska få etablera sig mitt i världsarvet, nej, det ger jag inte mycket för. Coop vill sälja grejer. Och att matvaruaffären skulle verka gynnsamt för stans centrum förhåller jag mig tveksam till.
Men visst, osvuret är bäst.
Ett spektakulärt hotell, en ny skola, en satsning på högskolan, något i anslutning till gruvan eller kulturen, ett Bubo-mausoleum…vad som helst bara någonting mer fantasifullt än en matvarubutik hade stått på min agenda om jag haft något att säga i saken.
Det klart: äta bör man annars dör man. Och äter gör man ändå dör man. Det enda som är säkert i livet är skatter och döden, tror jag Mark Twain sa.
Själv handlar jag i princip bara på ett enda ställe: hos ICA-Mats i Slätta. Där har vi en butik som går bortom kommersiella intressen och satsar på närområdet. Där spenderar jag mina slantar.

6 reaktioner till “Månbas Alpha

  1. Du glömmer att jag även är historiker. Steget är faktiskt kortare än du tror. Läs gärna artikel jag länkar till, den är mycket klargörande.

  2. Jag tycker nog att steget mellan bortbyte av ett medeltida stadsvapen och ny arkitektur i stadskärnan (om än i din eller min smak ful, eller till och med vämjelig) är långt. Ibland verkar fader Adolphson förvånansvärt konservativ för att vara liberal.Men men, du får naturligtvis ha vilken smak du vill så länge du är beredd att kanske inte dö, men åtminstone ta ett skavsår, för min rätt att inte hålla med!Och lycka till med julklappsinköpet! De kanske ha såna där dörrar på Kuckelikana. De har i alla fall inget annat man vill ha längre.

Kommentarer är stängda.