Felix eller Niccolo?

Bilister har ryttares vokabulär.
En kompis, E-Micke i Sundsvall, Härnösand eller var han nu bor, väckte genom de sociala medierna frågan om vart de gamla metallskydden till spisar tog vägen.
Nu i de moderna spisarnas tidevarv kan man ibland sakna dessa prydnader som rätt ofta i det här länet var prydda med dala-motiv.
På väg hem från kören diskuterade jag med några yngre medlemmar, förövrigt ett par gamla elever till mig, vad som hände med graningekängorna. I det här vädret behövs de ju verkligen, menade jag.
Den ena av dem kliade sig i huvudet, jo, han visste vad det var, för hans pappa hade ett par stående i ett hörn.
I går skulle jag hyra videofilm på Mr Video. Jag vägrar kalla butiken för dess riktiga namn: Film och Fabel.
När jag skulle betala min film sa jag till expediten att jag även skulle vilja hyra en moviebox. Mannen rörde inte en min utan replikerade lugnt att han i datorn kunde se att det var länge sedan jag hyrde, men inte SÅ länge sedan.
I veckan ropade jag till döttrarna att de skulle skynda sig så att de inte missade adventskalendern. Min äldsta dotter kom utfarande som utskjuten som en kanon ur sitt rum.
Hon spände ögonen i mig och meddelade mycket allvarligt att det inte heter så, det heter Julkalendern.
I dag, när jag pratade om kända renässansmänniskor med mina elever och i sammanhanget använde mig av moderniteter visade jag en bild på Machiavelli. Då räckte en elev upp handen och sa att han var ruggigt lik Felix Herngren.
Jag tittar på arbetsbördan. Jag är inte färdig, och det är precis som det ska vara.