Fredrika

Hjärtliga gratulerar, Victoria och Daniel, till er lilla dotter! Nu börjar äventyret, som min mamma brukade säga.
Jag har själv två döttrar, men inte skulle jag drömma om att komma med pekpinnar till er om hur ni ska axla ert föräldraskap. Jag inbillar mig emellertid att vissa samtal mellan barn och föräldrar är tidlösa och oberoende av social rang.
Tänk på det och det, gör inte si och så. 
I det avseendet vill jag i all anspråkslöshet tipsa om en företrädare till dig Victoria: Gustav II Adolf. Han och hans fru, Maria Eleonora, uppfattades av samtiden vara lika lyckliga och kära som du och Daniel idag.
Maria Eleonora sörjde sin man så till den milda grad att omgivningen nästan tyckte att hon överskred orimligheternas gräns.G2 träffade nog inte sin dotter och tronarvinge så mycket under hennes uppväxt, Kristina skulle ju ha varit född som man.
Men han kan ha gett henne några ovärderliga råd innan han dog på slagfältet.Jag vill gärna tro det, för det gör det lite lättare för mig att axla fadersrollen. Hans ord kanske inte föll exakt så här, men andemeningen torde framgå tydligt:
Ok Kickan, nu när du bara är tjej måste vi tänka smart. Du får ju rejält med stålar av mig, så egentligen kan du göra vad du vill.  Men vad du än gör gift dig INTE! Bestäm själv, och när det inte är kul längre flyttar du till ett varmare ställe. Mallis eller så. Det finns gott om släktingar som kan ta över, fettot från Pfalz till exempel. Ha det så bra nu, och bestäm själv över ditt liv. Låt aldrig någon man bestämma över dig. Hej då, nu ska jag till båten – vi ses i Nangijala! 

Så reste hjältekungen mot sin död.

Er lilla flickas uppväxt blir säkert annorlunda än Kristinas på många sätt, Victoria. Jag, å min sida, tänker nog säga ungefär som gamle G2 till mina döttrar.

Utbilda er, bli självständiga. Men passa er för att leva med en man. Hurså, kanske du undrar. Ja, låt oss studera det Sverige som du själv och din underbara lilla dotter är tronföljare i. Jag satt själv i går och läste statistik från Brottsförebyggande rådet, 2010.

Ok Victoria. Dig this. I Sverige polisanmäldes det året:
27 200 fall av våld mot kvinnor 18 år och äldre
20 500 fall av olaga hot
2 500 fall av grov kvinnofridskränkning
17 000 sexualbrott varav nästan 6 000 våldtäkt eller grov våldtäkt
Den anmälda misshandeln mot kvinnor har gått upp med 35 % de senaste tio åren. Sexualbrott har ökat med 60 % under samma period.
Vi har naturligtvis ingen aning om mörkertalet, hur mycket våld och övergrepp som inte anmäls. Ska vi dubbla siffrorna? Eller halvera dem? Det är åt helvete i alla fall, förstår du.
Särskilt tänker jag på några saker.
Cirka 20 kvinnor mördas genom våld i nära relationer varje år.
Det är i stort sett män som är förövare, kvinnor och barn är offer.
Victoria, ser du också det gigantiska folkhälsoproblem som halva din befolkning lider av? Detta kan du jämföra med insatserna mot svininfluensan. Då skulle nationen räddas från undergång. Miljarder satsades för att rädda tio-talet liv.
Men mot våldet mot kvinnor och barn satsas inte lika många miljarder. Däremot kostar det miljarder. Om vi för ett ögonblick bortser från att människoliv inte kan värderas på det sättet.
Vilka konsekvenser drabbar de misshandlade kvinnorna, tror du, Victoria?  Förutom uppenbara fysiska skador: mentala skador, posttraumatisk stress (ångest, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, självmordstankar, självskadebeteende), sämre hälsa och livslängd än befolkningen i stort.
Säkert önskar du inget av detta för din lilla dotter.
Och hur mår barnen, exempelvis alla barn som kom till världen samma underbara natt som din dotter föddes, under sin uppväxt? Ja, med födelsen slutar likheterna. Barnen är indirekta offer. Det är ofta värre att se än själv vara utsatt.
Barnet känner skuld eller ångest för att pappa ska döda mamma och därmed bli helt övergivet. Och så växer nästa generation kvinnor upp för att misshandlas och våldtas. Och så växer nästa generation män upp för att slå och våldta.
Alldeles bredvid slottets portar.
Vi måste bryta det mönstret, Victoria.  Jag vill att alla ska få leva lyckliga i alla sina dagar i ditt kungarike, förstår du.
Det görs mycket bra också, ska du veta. Det finns hjälp för både slående män och drabbade kvinnor om än otillräckligt. Min kompis Patric som arbetar vid familjestödet beskriver sitt jobb som att sitta i en sjunkande båt och ösa medan någon annan sitter och öser i vatten i båten igen.
Vilka är det vi män, sådana som jag och Daniel, ger oss på förresten? Någon som kan stå upp för sig, försvara sig och ge igen med samma mynt?
Näe.
Nej, vi misshandlar och våldtar flyktingar, kvinnor med funktionsnedsättningar, äldre kvinnor, kvinnor med missbruksproblem, kvinnor redan utsatta för människohandel, prostituerade, HBT-personer.
Kort sagt, vi sparkar på dem som redan ligger.
För svaga, förnedrade och redan utsatta människor  gör vi livet lite mer jävligt.
Och vad säger du, Daniel, om detta?
Känner du också obehaget krypa längs ryggraden? Har du lust att body-utbilda palatstsvakten och beordra dem att övervaka din dotter varje sekund resten av hennes liv? Mmm, jag vet hur du känner i så fall.
Men tänk då på att rent statistiskt är sannolikheten inte så liten att någon av vakterna själv misshandlar sin familj. Nej, anställ och bodyutbilda hellre HBT-personer eller kvinnor. För att vara på den säkra sidan, menar jag.
Du kommer inte undan ansvaret, Daniel. Och inte jag heller. Du kan förbereda henne för livet varje sekund resten av ditt liv. Du kan anställa tusen och åter tusen muskelberg.
Men du kan aldrig förhindra att det är en förhållandevis stor risk att någon känd eller okänd man kommer att skada din dotter på något sätt. Det är som med profetian om Törnrosa och sländan (säkert kommer din dotter att vilja se den på digital remastered version och storbildsteve om några år).
Hörru Daniel. Det är vi män måste lösa det här. Du jobbar med hälsa och jag med utbildning. Och kan du Victoria som blivande statschef hjälpa mig, Daniel och alla andra män?
Jag vill arbeta med könsroller i skolan, jag vill ha genusperspektiv på undervisningen. Jag vill kämpa med näbbar och klor för att vilken man det än handlar om ska låta mina döttrar vara!
Regeringen har som mål att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Men jag hör inte mycket om det i den offentliga debatten. Vill du, Victoria, säga åt Jan Björklund att om han vill bli ihågkommen som en betydelsefull reformpolitiker av skolan  är det här han ska börja. Genus är helt obefintligt i dagens skola.
Victoria, ditt namn betyder seger. Får jag be dig att ägna din tid som monark åt att göra livet bättre för den andra häften av Sveriges folk? Visa alla kritiker av monarkin vad man skulle kunna använda ämbetet till. För Sverige i tiden.För helvete, Victoria! Ursäkta språket, men mina döttrar är viktiga för mig. Gör du något, om än så litet, åt dagens situation för våldsutsatta kvinnor och barn, blir du en sann hjältedrottning!Hörrni, Victoria och Daniel, det känns som vi har ett riktigt trevligt och givande samtal. Men vet ni: det är för stor risk att våra döttrar träffar en elak, våldsbenägen man. Jag kan i alla fall inte skicka ut mina döttrar till de könsmönster Sverige i dag 2012 erbjuder mot denna statistiska bakgrund.

Uppmana er dotter att umgås med andra kvinnor , HBT, hen, eller vad tusan som helst. Men undvik män. För man chansar inte när det gäller ens barn. Man spelar inte rysk roulette med sitt barns liv, eller hur?

En reaktion till “Fredrika

Kommentarer är stängda.