And the Oscar goes to…

(Edit 2019-09-04 – detta skrevs för länge sedan. Listan är alltså inte uppdaterad med det senaste milleniets skådespelare. Mycket har hänt i världen – inte minst #metoo. Det kanske krävs lite eftertanke och mer seriöst arbete för att göra en sådan här listan.
 

 
Jag har suttit, åtskilliga timmar faktiskt, och gått igenom de tjugo (i mitt tycke) bästa kvinnliga respektive manliga skådespelarna genom tiderna. Töntigt? Javisst. Men kul.
 
Jag utgår enbart från min personliga känsla, det får man när man gör sin egen lista. Det blir mest engelskspråkiga och svenskar. Det får alla som endast gillar polska pulk-filmer stå ut med.
 
Fullständiga uppgifter om varje skådespelare hittar man på http://www.imdb.com/.
 
Jag börjar med kvinnorna och jag har inga bilder eftersom det blir lite krångligt (och riskabelt) med rättigheter och sådant. 

1. Ingrid Thulin.                                                                                                       För mig är hon störst. Jag har sagt det ett par gånger vid det här laget: jag är ohjälpligt förälskad i henne. Nu är kanske inte ungdomen så exalterad över Bergman, men i en del filmer av honom finns hon med i, som Viskningar och rop. Hon är så…underbar. 

2. Ingrid Bergman.                                                                                                Man får nog säga att hon är vår största svenska internationella stjärna. Ikonstatus. Hon har vunnit flera Oscar.  Dessutom har hon spelat i en av filmhistoriens största filmer, Casablanca. 

3. Audrey Hepburn.                                                                                            Också Oscarsbelönad och med en fantastisk karriär. Redan som tioåring lät mamma och pappa mig se Frukost på Tiffanys på TV, och sedan dess är jag fast. Hon är också så…underbar.

4. Margareta Krook                                                                                                 Jag har alltid haft en faiblesse för dramatenskådisar och Krook är en av de största. Jag tycker hon är briljant som majorskan på Ekeby i Gösta Berlings saga. En av de första folkkära sketcherna, en banalitet egentligen, från TV 1968 (Skattkarön från Estrad) är hon också känd för. Är hon den enda kvinnliga skådespelare som fått en staty rest över sig i Sverige? (Nej, Garbo också, va?). Den står utanför Dramaten på den plats hon alltid brukade ta sig ett bloss.

5. Helen Mirren.                                                                                                      Hur bra är hon inte?! För Rollen i The Queen lär hon bli ihågkommen, liksom för I mördarens spår (Prime suspect) från tidigt 90-tal. En fjäder i hatten är vidare att hon spelade med i kultfilmen Excalibur från 1981.

6. Emma Thompson.
I England kan man bli adlad för betydelsefulla insatser inom kultur och samhällsliv och denna relativt sällsynta ära har Emma åtnjutit. Själv tycker jag hon är som bäst i James Ivorys fimer, Återstoden av dagen, (en sorts föregångare till succéserien Downton Abbey) och Howard´s End.

7. Lena Olin fångade mig totalt i Varats olidliga lätthet från 1988. Hon har därefter många fina filmer bakom sig. Chocolat, exempelvis.

8. Isabella Rosselini, Ingrid Bergmans dotter, var med i samma film (ovan) som Lena Olin när jag först såg henne. Men det är i mästerverket Blue Velvet hon i mitt tycke gjort sin största roll. Det kanske beror på att det är en av mina absoluta favoritfilmer. Men ändå.

9. Helen Bonham Carter har också varit med i Ivorys filmer, som den underbart romantiska Ett rum med utsikt. Ofta finns hon numera med i olika fantasy-produktioner, vilket inte gör det hela sämre.

10. Sigourney Weaver. 
På tionde plats finns hon med, en av de första riktigt stora kvinnliga actionhjältarna. S:t Ripley som så känsligt och tufft tar sig igenom alienfilmerna är helt enastående. Jag har älskat varenda en av dem. Och det kommer en till! (Edit 2019-09-04 – som var en total besvikelse.)

11. Kate Blanchett.
Är man Tolkien-nörd så är man. Hon är så rätt som Galadriel. Just nu är hon med och spelar in Bilbo (edit 2019-09-04 – som var en total besvikelse.). Givetvis har hon också en hel del annat på merit listan också, exempelvis Benjamin Buttons otoliga liv.

12. Juliette Binoche, finns med eftersom jag rätt ofta sett fransk film och tycker hon är en mycket bra skådespelerska. Numera gör hon även engelskspråkig film. Hon är, som enda icke-engelsk/svenska på denna lista, värd att få sin meritlista framlyft.

13. Nathalie Portman har redan några lysande roller bakom sig, i Closer och nu senast Black Swan. Hennes, för mig i alla fall, första kända roll är i en annan suverän film: Leon. Fortsätter hon så här kommer hon att bli hur stor som helst. Vilket också gäller…

14. Hilary Swank som redan är hur stor som helst och  har vunnit två Oscar för Million dollar baby och Boys dont cry.  Den senare är en riktigt stark film.

15. Vanessa Redgrave är möjligen okänd för en yngre publik. Har man inte sett Howard´s End, och gillar film, bör man absolut göra det.

16.  Julianne Moore. Hon har mängder av bra skådespelarinsatser bakom sig, mest intressant tycker jag är Far from heaven.  Det närmaste samhällskritik amerikansk film kommer, a la Falling Down.

17. Scarlet Johansson, har en varierad repertoar, vilket hjälper henne upp på listan. Match Point, exempelvis, är mycket, mycket sevärd.

18. Susan Sarandon. En av dessa kvinnor som lätt överlever 40-årsstrecket som annars är en så tydlig dödens grupp i karriären för kvinnor i Hollywood. Hennes insats i Dead Man Walking räcker som exempel på hur bra hon är. Kanske börjar amerikanerna lära sig att begåvning och ungdomlig skönhet inte är samma sak?

19. Helen Hunt. Jag är inte säker på att hon varit med i någon ”stor” film, så jag antar att jag helt enkelt alltid varit lite kär i henne. Jag utnämner henne till feel good-filmernas okrönta drottning. Har man inte sett Livet från den ljusa sidan har man något att se fram emot.

20. Keira Knighley.  Inte bara ett ansikte. Se The Duchess och avgör själv.

Hedersomnämnanden

Greta Garbo. Kanske borde den gudomliga vara med. Men jag har ingen direkt relation till henne, jag har inte sett så många filmer med henne. Kanske är det tidsbundna kulturella avståndet för stort.

Glenn Close (se Farligt Begär!) och Meryl Streep (jag kanske ångrar mig efter Järnladyn) är några skådespelare jag inte heller ser storheten i. Åtminstone inte för att nå topp 20 på min lista. Det kan man ha synpunkter på, självfallet.

Jag var hård mot mig själv: Laura Dern, David Lynch-skådisen, är ytterligare en favorit som inte kvalar in på topp 20-listan.Vår egen Pernilla August, förmår inte heller riktigt peta ner någon av ovan från top-20 listan.

Ok, vilka har jag missat?

En reaktion till “And the Oscar goes to…

Kommentarer är stängda.