And the Oscar goes to…II

Edit 2019-09-04. Detta blogginlägg skrevs 2012 och tar inte så mycket hänsyn till utvecklingen efter detta år. Mycket har hänt och producerats sedan dess..

Det var svårare än väntat att utse de tjugo främsta skådespelarna, och än svårare blev det att utse männen. Jag begränsar mig till USA och England och återkommer med en alternativ lista för svenskar, annars går det inte. För att uppehålla spänningen börjar jag bakifrån. Varsågod, Adolphsons tjugo favoriter bland männen: 
20. Robert De Niro och Al Pacino. På delad sista plats kommer dessa två som alla tycker är så himla bra. Och det är de väl också. Det är bara det att på senare år har de varit med i många mindre bra produktioner. De riskerar att spela bort sin storhet från filmer som Gudfadern och Taxi Driver. Jag länkar till en av mycket få (den enda?) scener när de faktiskt spelar mot varandra, i Heat från 1995, vilken förövrigt tog begreppet ”shootout” till nya dimensioner. Ett av filmhistoriens bästa tal, Pacino i En kvinnas Doft, är också värd att se, hur amerikanskt det än är. (Edit 2019-09-04: Tyvärr har de Niro hänfallit till någons sorts foliehatt-mentalitet vilket gör att han borde falla bort. Men han klarar sig på gamla meriter.
19. Johnny Depp
 I stort sett allt han gör blir bra. Jag har ingen speciell favoritfilm så leta själv!
Dessa kan man kanske kalla 1940 och 50-talens motsvarighet till de Niro och Pacino. Särskilt kan nämnas Mason i Hitchcocks ”I sista minten” som det har gjorts en re-make på 1995 med Johny Depp.
En karaktärsskådespelare som man kan njuta av i filmer som The Reader, Schindler´s list, The Duchess, och Den Engelske patienten.
16. Brad Pitt. Han började som snygg kille i jeansreklam men har massor av bra filmer bakom sig, som Seven, Sju år i Tibet och Babel.
Trots Gudfadern I och II, Colors och mycket annat är det Duvalls oförglömliga och mycket obehagliga scen i Apocalypse now som finns kvar på näthinnan. Länge.
På svenska heter mästerverket Nyckeln till frihet där också Morgan Freeman är lysande. Den måste ses.
13. (Edit 2019-09-04: Vakant)
Chinatown, The Shining…fem (är det väl) Oscar för bästa manliga huvudroll. Men han gör lite för mycket, man blir liksom mätt på honom. Kanske borde han kommit högre upp på listan ändå?. Han fortsätter ju leverera, liksom. Här kommer två oförglömliga exempel på otrevlighet: 1, 2.
11. Jude Law.
Har inte alls samma tyngd i sin meritlista som Brad Pitt. Ändå rankar jag honom högre. Förmodligen för att han är britt. Filmer som Closer, Enemy at the gate, Road to Perditon och Gattaca vittnar om att han kommer att bli riktigt stor.

10.Philip Seymour Hoffman.
Kallades ett tag  birollskungen. Sant är att han gjort många mindre roller väldigt bra. Sedan gjorde han Capote och saken var biff. Se den, om du inte gjort det. Säkerligen kommer våra barn att se på honom som vi gör på dom nu döda odödliga. (Edit 2019-09-04. Som alla vet är han tragist avliden).

9. Gary Oldman.
Gör för lite film. Här ges ett kort exempel på en riktigt läbbig skurk i Oldmans regi. Kort eftersom hela scenen är så obehaglig. Inte att förglömma har Oldman gestaltat Dracula, min favoritroman/film alla kategorier. (Mina, min äldsta dotter, är döpt efter hjältinnan i handlingen, Mina Harker).

8. Dennis Hopper.
Behöver ingen närmare presentation. Dennis har gestaltat en av filmhistoriens läskigaste skurkar i Blue Velvet. 

7. Christopher Walken.
Gör precis som Oldman för lite filmer. En bra film med honom är True Romance och i en episk scen möts Hopper och Walken. Episk, men obehaglig och rå.

6. Ben Kingsley.
Är alltså enligt min lista en av världens bästa skådespelare. Schindler´s list och Gandhi är några stora produktioner.

5. Peter O´Toole.
Man kanske inte kan säga att Peter och åldrandet gått hand i hand om man tar Troja som exempel. Men från 50-talet och framåt kantas av stora insatser på vita duken. Själv är jag väldigt förtjust i Den siste Kejsaren.

4. Marlon Brando.  
Gudfadern-filmerna, Apocalypse now…men sin storhetgrundlade han med sina tidigare filmer, exempelvis The Wilde one och Waterfront. En del beskriver 1970-talet som Hollywoods guldålder med självständiga konstnärligt inriktade regissörer med Coppola. Till dom unga: se Gudfadern-filmerna. Se Apocalypse now.

3. Michael Caine.                                                                                                      En av mina absoluta favoriter. Se exempelvis Ciderhusreglerna,  Riverans guldgossar eller Den stillsamme amerikanen. Men han har gjort så många bra filmer. Bra är väl egentligen att se så många man kan med honom. 

2.Jeremy Irons.                                                                                                        Mitt skönhetsideal Jeremy Irons har varit med i det bästa som gjorts på film: Brideshead Revisited. Jag tycker han är världens näst bäste, han har varit med i mycket. Vill man ha något modernt så…, ja, ok, Köpmannen i Venedig.

1. AND THE WINNER IS……ANTHONY HOPKINS!!                                       Det måste bli han. Jag har redan tjatat om Ivorys filmer. Hans insats i Återstoden av dagen är helt lysande. För många är Hopkins världens vidrigaste mördare/kannibal, och visst är han det. Också. Men se hans gestaltning av C.S Lewis i snyftaren Shadowlands. Och tänk att en icke-amerikan gestaltat en amerikansk president i Nixon.

Detta var svårt. Här kommer några hedersomnämnanden för skådespelare som fanns med i förhandssnacket inför top 20-istan:

Christopher Plummer,
John Malcowitch,
Lawrence Olivier
James Mason,
Leam Neeson, 
Dustin Hoffmann, 
Edward Norton,
Morgan Freeman,  
Samuel L Jackson, 
Brian Cox,
Robert Vidmark,
Mickey Rourke,
Sean Penn,
Clint Eastwood,
Anthony Andrews,
Geoofrey Rush
 
 

2 reaktioner till “And the Oscar goes to…II

  1. Det slog mig som ett knytnävsslag när jag såg vilka filmer du skrivit att Ralph Fiennes varit med i, och en gång till vid Gary Oldman. Harry Potter, för sjutton! Försumma inte HP-generationen.

  2. Här är lite synpunkter som inkommit:Jag är lite besviken, Fredrik. Meryl Streep, jag säger bara Meryl Streep. Hur kan hon inte kvala in? 8och nej, jag tycker inte heller att hon kvalar in på herrarnas lista…) Adolphson Kajsa jag motiverar mig på damlistan. Kajsa Lindroth Jag vet att du motiverar dig där, men jag är fortfarande besviken.Adolphson Ok, jag kan förstå det. Men om du ser efter vilka hon konkurrerar med…vad kan jag säga?Daniel Vargö Du glömde beakta John C ReillyAdolphson Hedersomnämnande?Daniel Vargö Ja, minst.Kajsa Lindroth Tycker nog ändå att Streep slår Sigourney Weaver med hästlängder. Men jag får väl göra en egen lista.Adolphson Kajsa! Streep hade klarat sig i tre sekunder mot aliensarna. Som att Liv Ullmann skulle spela Stålmannen.Vitor Dos Santos Denna lista saknas William Hurt, Max von Sydow, Montgomery Clift, Gregory Peck, Marcello Mastroianni. Kajsa Lindroth tja Fredrik, smaken är som baken, som vi brukar säga i finkulturella kretsar. Adolphson Vitor, Max kommer på svensk-listan. I övrigt är jag beredd att hålla med dig. Åtminstone heders till dom!

Kommentarer är stängda.