Jens Runnberg (kungen och jag)

I dag när fullmäktige debatterade om skolnämndens nedläggande rapporterade dt.se via twitter. Vid ett tillfälle hade man fel i sak. Vad det handlade om, att (FP) inte biföll förslaget, är i denna bloggpost oväsentligt.

I stället vill jag i självrannsakelsens namn förmedla en pump som jag idag gick på.

Jens Runnberg är politisk redaktör på Dalarnas Tidningar. Han är en engagerad, vass och duktig journalist med stor integritet. Han har verkligen fått fart på blaskan. Jag känner honom privat, vi har en del gemensamma bekanta och … ja, stan är liten.

Eftersom vi alltså känner till varandra har jag ibland vänt mig till honom, via twitter, när jag haft någon synpunkt på nyhetsflödet. För mig har det varit fullt naturligt eftersom jag tror på transparens i alla lägen. Mina åsikter har ibland irriterat Jens eftersom han hävdar sitt oberoende enligt principen News and Views.

Han jobbar alltså med Views och kan därmed inte tycka något om News.

Jag har inte riktigt godtagit denna argumentation utan menat att vi, alltså han och jag, bör kunna ha en förutsättningslös diskussion kring tidningens rapportering och där han, så som varandes en representant för tidningen, även bör kunna ha en åsikt när uppenbara felaktigheter skrivs.

Fast det kan han ju egentligen inte förstår jag nu. Jag har haft fel. Den typen av frågor får chefredaktören, eller vad det heter nuförtiden, stå för.

I dag blev Jens Runnberg så uppretad att han hotade att blocka mig från twitter. Hjälp, tänkte jag först replikera lite sarkastiskt. Han verkar ha temperament, den gode politiske redaktören. Fast det klart, jag bad ju honom offentligt att styra upp nyhetsrapporteringen.

Självfallet blev han förbannad.

Den ende som blockat mig tidigare, kan som lustig parentes nämnas, är själva föremålet för dagens omröstning i fullmäktige, Daniel Riazat när jag frågade om han var kommunist. Frågade jag måhända Jens Runnberg om han var kolumnist? (Ursäkta, jag kunde inte låta bli).

Istället för att skriva barnsliga och sarkastiska tillmälen till länets största tidnings politiske redaktör blev jag tankfull.

Så här har det ju ofta varit i mitt liv.

Jag retar ofta upp, eller provocerar, människor, i min omgivning så till den milda grad att de går i taket. Ibland har jag gjort så fullt medvetet. Den Änglaljuva, exempelvis, är helt på Jens Runnbergs sida.

Ordet pucko har nämnts i det Adolphsonska hemmet i kväll.

Men rätt ofta är det inte alls min avsikt att provocera. Det bara blir så ändå. Varför? Tja, nog bor det en principfast liten Rickard Rättrådig i mig.

Lite obehagligt är det, hursomhelst. Antagligen är detta något jag måste arbeta med om jag tänker mig en framtid inom politiken. Jag har nu kommit så långt att jag inte längre är fri att bara köra på, så som jag alltid gjort, om jag tänker mig att komma längre.

Jag måste börja väga mina ord, spegla mig i omgivningen och bli strategisk. Jag måste sannolikt också bearbeta mina svagheter samt använda mina eventuella fördelar på ett mer genomtänkt sätt.

Mina svagheter är uppenbara: jag blir lätt rastlös och därmed irriterad. Jag är ibland också arrogant.

Mina styrkor? Tja. You be the judge of that. If any.

Så, i offentlighetens ljus, ber jag dig, Jens, om ursäkt. Du har naturligtvis helt rätt. Man måste skilja på news and views.

Sedan är det ju så att Jens Runnberg är en representant för media och jag en politiker. Jag kan inte säga sådana saker till honom, eller för all del till min gamle kompis Erik Nyholm på Dala Demokraten, i någon sorts kompisjargong.

I alla fall inte offentligt.

Men jag sitter heller inte i någons knä. Jag tycker verkligen att en ledande representant för ett företag har ett moraliskt ansvar för hur det företaget beter sig. Jag är en representant för (FP) och Falu Gymnasium. Jag får i vissa lägen stå för dessa organisationer trots att det ibland gör ont i magen.

Denna tankegång är ju mer av views än news, egentligen.

Man kanske borde mediaträna sig? Många offentliga politiker gör det. Och en del journalister tränar sig i intervjuteknik för politiker som har medietränat sig. Och så vidare. PR-konsulterna som håller i dessa utbildningar skrattar hela vägen till banken, får man anta.

Jag gör förövrigt min debut i Dala -Demokraten idag. Reportaget bygger på samma bedrövliga artikel i dt för ett år sedan.

Äh, det löser sig sa han som sket i vasken.

(Undrar någon över rubriken i detta blogginlägg? Jodå, det är den gamle retstickan som är tillbaka. Jens är ju Dalarnas medie-views-kung. Och jag en enkel  kille från Falun. Jens är även inbiten republikan varför jag inte kunde avhålla mig denna dubbelbottnade fyndighet. Sannolikheten att han läser detta är ju rätt liten. Jag är ju blockad, antagligen).

7 reaktioner till “Jens Runnberg (kungen och jag)

 1. Inte för att slå mig själv för bröstet allt för mycket, men att referera till G2A (och således bygga vidare på ditt kungatema) smäller väl allt liiiite högre än ordvitsar baserade på likheten mellan kommunist och kolumnist?

 2. Det tråkiga är att du går över gränsen för så låga poäng! (Kolumnist-skämtet.)

  Generellt sett är du betydligt skojigare när du gör dig rolig på bekostnad av en glass eller nån likör du nyligen smuttat på.

  P.S. I och med att jag bara är kommunal tjänsteman kan jag skriva de här sakerna till dig i någon sorts kompisjargong. Apropå det ska jag försöka komma ihåg att ringa eller smsa dig ikväll. Skäll gärna på mig om jag glömmer det.

 3. Nu blandar du ihop saker, Jens. Och drar lite stora växlar, tycker jag. Låt mig förklara:

  1. Jag hade inte avsikt att påverka och jag uttryckte mig klantigt. DT hade fel i sak. detta är ett faktum. Att man inte får/kan påtala detta med hänvisning till pressens olika roll är i sig ett problem för debattklimatet tycker jag. Det påtalade jag hur som helst för dig som jag känner. Det var ett misstag, som kag upprepade gånger sagt, för man måste skilja på sak, person och tillfälle. Detta torde nu vara klarlagt och utagerat. Det jag gjorde var att jag liksom du uttryckte mig drastiskt. Och, igen, det kommer inte att upprepas. Ni får skriva fel, rätt eller blandat om vad ni vill. Och det är ju tur det.

  2. Erik behöver du inte heller blanda in. Honom har jag inte pratat med mig alls (Jo, jag fattar – han är nyhetschef du politiskt redaktör. Jag må vara hastig, men är ingen idiot).

  3. Jag tror nog det framgått för alla och en var att du inte låter dig styras av någon, men i synnerhet inte av någon som förestår en sådan obskyr företeelse som (FP) Falun.

  4. Du drar för stora växlar på min ambition och förmåga, tycker jag. Nu har jag ödmjukat mig och uppriktigt på lite olika sätt försökt få dig, och alla andra som hängt med, att jag på inget sätt medvetet försökt påverka – jag har korrigerat ett faktafel vilket alltså var fel gjort. Om det inte redan framgått på diverse olika sätt vill jag ännu en gång tydligt understryka att nu förstår jag äntligen skillnaden mellan perspektiven som du så tålmodigt vill inskärpa hos mig.

  5. Jag är visst en enkel kille från Falun. Det är det som är grejen med lokalt politiskt engagemang.

  6. Påminner till sist oss båda om Nalle Puh: ”Om personen inte tycks lyssna var tålmodig. Det kan vara så att personen har lite ludd i örat”.

 4. Vad du inte heller här i bloggen verkar förstå, eller informera dina bloggläsare om, Fredrik, är att du explicit kontaktade mig för att påverka nyhetsrapporteringen. Du hade inte den i sig problematiska ambitionen att diskutera DT:s nyheter med mig. Jag vill ogärna diskutera DT:s nyhetsarbete eftersom det kan uppfattas som ett sätt att indirekt styra det. Nyhetsarbetet måste stå fritt från politiska hänsyn.

  Tweeten jag reagerade på lyder så här:

  ”dt har fel. FP stödjer INTE förslaget. Åtgärda rapporteringen”

  Det hade du utan vidare kunnat höra av dig till Erik Nyholm på DD om. Det är till och med hans jobb att ta emot saken – han är ju chef för den verksamhet som tar fram nyheterna. Fast visst vore det ett problem också för Erik om du gjorde ett nummer av att ni är kompisar i samband med att du hörde av dig. Jag är ändå säker på att Erik skulle fatta ett professionellt beslut.

  Men om DT:s läsare fick för sig att den ordning som du vill ska råda faktiskt råder, så skulle nyhetsredaktionens trovärdighet undermineras. Partipressens styrning av nyhetsmaterialet försvann för 50 år sedan. Tänk dig denna sambandskedja:

  FP:s ordförande i Falun hör av sig till sin kompis, som råkar (!) vara politisk redaktör på tidningen. Denne har visserligen inget med nyhetsrapporteringen att göra rent formellt, men redaktören såg ändå till att nyhetsrapporteringen ändrades som en följd av att FP:s ordförande tog en direktkontakt med honom med denna uppmaning.

  Det är inte första gången du stött på om rapporteringen heller. En sådan politiker/kompis måste man ju faktiskt till slut överväga att blocka på twitter. Och nej, du är inte ”en enkel kille från Falun”.
  Dina kontakter har återkommande haft ett politiskt ämne.
  Du är FP:s lokalordförande.
  Du får hålla rågången mellan news och views.

  Allt gott,

  Jens Runnberg

Kommentarer är stängda.