Maria Arnholm

… är Sveriges nya jämställdhetsminister.

Hon höll ett fantastiskt tal i på (FP):s riksmöte i Västerås. Som retoriskt intresserad gillar jag sånt. Och igår besökte hon Länsförbundet Dalarnas årsmöte här i Falun. Sannolikt lär anförandet hon höll hos oss, långt borta från de stora scenerna, inte tryckas någonstans.

Därför vill jag förmedla något av innehållet.

Först konstaterade hon att Sverige, jämförelsevis, har goda finanser vilket är en bra grund för att åstadkomma jämställdhet.

Sedan påminde hon om Bengt Westerbergs gamla paroll: I Folkpartiets Sverige är det ingen nackdel att vara kvinna. 

Jämställdhetsministern har tre prioriterade punkter i sitt arbete framöver:

1. Löner. Tycker någon att det redan är klart, att vi redan är tillräckligt jämställda, kan man reflektera över att en man i genomsnitt tjänar 3,6 miljoner kronor än en en kvinna över en livstid. Det är en siffra som onekligen sätter fantasin i rörelse.

2. Våld i nära relationer måste upphöra. 17 kvinnor mördas varje år i Sverige. Statistiken över misshandel och övergrepp är förödande. Detta är, som jag själv påpekat tidigare, ett folkhälsoproblem.

3. Pojkar halkar efter flickor i skolan. Detta är ett ökande problem. Samhället måste göra insatser för att hjälpa pojkarna tidigt i skolan.

Några andra saker ministern tog upp handlade om hur jämställdhetsaspekter kan iakttas i helt andra sammanhang än de gängse. Exempelvis att unga kvinnor i större utsträckning än de unga männen  flyttar från landsbygden till storstäderna.

Denna genus-urbanisering kanske kan ses som något bra, ett tecken på frigörelse, men går även att koppla ihop med punkt 3 ovan.

Detta blir lätt ett demografiskt problem för oss på landet.

När Maria Arnholm fick frågan hur hon skulle ta debatten med Gudrun Schyman skrattade hon litet. Den som påstår att inget hänt ljuger. Jag är minister – jag kan uträtta saker. Gudrun hon kan snacka – jag gör. 

En kommentar helt i min smak.

Birgitta Ohlsson har helt klart fått en utmanare som Adolphsons favoritminister.

Min uppfattning är, liksom förövrigt Bengt Westerberg ansåg på sin tid, att om man tycker att jämställdhet är viktigt borde Folkpartiet vara det självklarar valet.

Vad tilldrog sig i övrigt på förbundsmötet? Jo, jag och 11 andra riksdagskandidater från länet presenterade oss under 4 minuter för delegaterna. Sedan är det upp till förbundet att under året ställa i ordning riksdagslistan.

Jag hoppas, trots att det var många duktiga och intressanta kandidater, att jag blir placerad högt.

4 reaktioner till “Maria Arnholm

  1. Bra resumé av Arnholms tal! Inom skolan behöver insikten om hur pojkar halkar efter, lyftas fram. Fortsätt stå på Dig och synas! Fredrik!

Kommentarer är stängda.