Fritt val

Jag läste en insändare i Dalarnas Tidningar.

Till dig som skrev insändaren Jag har också gjort ett aktivt skolval till mitt barn.

Du är en mamma som valt en kommunal skola, Södra Skolan, för dina barn. 

Denna skola, där jag själv gick en gång, har enligt dig fina resultat, bra personal, lugn miljö, små klasser, ordningsregler och den är mångkulturell.

Överlag hyllar du Faluns kommunala skolor med sina fina skolgårdar, idrottshallar, goda skolhälsovård och pedagogik förankrad i aktuell forskning.

Och jag håller med dig för jag jobbar själv i den kommunala skolan och trivs för det mesta bra med det.

Du hånar friskolor (läs i det här fallet Engelska skolan) för att de använder flashiga ord som kreativitet eller digitalitet som en marknadsförande strategi enbart syftande till att locka elever.

Det är inte fult att vilja ha elever. Det vill vi på Falu Gymnasium också. Och det anstränger vi oss för. Många av stadens, länets, ja till och med landets, bästa utbildningar finns i Falu Gymnasium. I konkurrens med många friskolor.

Och läser man hur Södra skolan marknadsför sig så nog verkar det som de vill ha elever de med.

Det är fult att tjäna pengar på barn, säger du. Då undrar jag: har du någonsin besökt Liseberg, Lekland eller Mc Donald´s? Just det sista företaget hämtar ut massor av vinst årligen på en tveksam matprodukt – ändå fortsätter många föräldrar att ta sina barn dit.

Visst, det är annorlunda med skolan. Jag förstår det.

Men jag vägrar att hålla med dig i din beskrivning av företagare som cyniska girigbukar. Inte ens riskkapitalbolagen är per automatik sådana. Här vädrar du, och de som håller med, en dålig människosyn.

Det finns dåliga exempel på företagare, självfallet, som inom alla branscher. Handlar det om skola, vård eller omsorg måste samhället vara uppmärksamt.

Jag har för min del valt en friskola för mina barn.

Om mina skattepengar ger en bra produkt vad spelar det då för roll vem som utför tjänsten? Ska mina barn inte få gå i en viss skola bara för att inte alla barn kan få gå just där?

Det är inte fult att gå med vinst. Vinst gör det möjligt att kunna ta ut lön för det man åstadkommer. Världens, Sveriges, levnadsstandard har ökat flera gånger om på grund av kapitalism.

Vad är det för generell regel som säger det som fungerar överallt inte skulle fungera i skolan? Vi får hjälpa till med styrning – men det fungerar. 

Jag är uppvuxen i en kommunal skola. Jag lyckades dåligt. Det fanns gott om vuxna och resurser. Men inte någon som såg mig, individen, eller mina behov. Jag var stökig, omogen, omotiverad, nöjeslysten, envis, tjurskallig, hade svårt med auktoriteter och var egensinnig.

Jag lyckades så småningom på andra sätt finna min potential och förebilder för att utvecklas. Det ska jag inte diskutera nu. Men skolan var inte bättre på 1970-talet och i synnerhet inte bara för att det inte fanns valmöjligheter på den tiden.

I 1970-talets skola möttes alla, visst. Invandrare, rika och fattiga. Men segregationen fanns ju ändå. Jag känner till friskolor som faktiskt bett om att få kvotera in barn med annan bakgrund men som fått kalla handen med motiveringen att man måste förtjäna sina elever som alla andra.

Jag tror Södra Skolan utvecklats och blivit så bra du påstår bland annat tack vare konkurrensen. Jag vet att Falu Gymnasium bland annat sporras att utveckla sig för att locka elever.

Jag ser nu Söderbaumska skolan renovera sina lokaler eftersom de konkurrensutsätts av nya skolor vilka bland annat marknadsför sig med läge och miljö.

Förutom synen på vinst är ett annat argument emot det fria skolvalet att det leder till segregation. Jag är för min del inte säker på att det per automatik är så men låt oss för enkelhets skull utgå från det.

Då undrar jag: varför måste ett samhälle definiera sig utifrån lägstanivån, ifrån problemen, istället för det omvända? Nej, jag pratar nu inte om att överge de svagaste jag pratar om att med det goda föredömet hjälpa och lyfta varandra.

De föräldrar som inte gör aktiva val kan få hjälp och stöd att göra så. Utifrån sina behov och bevekelsegrunder.

Jag har avslutningsvis några frågor till dig.

Varför är ditt medvetna val bra och mitt dåligt?

Har inte allt det goda med Södra Skolan uppnåtts genom ett fritt skolval? Är är det verkligen nödvändigt att alla går i samma skola? Vad har du i så fall för belägg för det?

Varför vill du lägga ner skolor som Änskärrskolan i Stockholm som är landets enda friskola specialiserad på dyslexi? Vad tror du eleverna och deras föräldrar tycker om det?

Varför får den skola mina barn fördrar inte finnas medan den som passar dina får det? Varför måste mina barn göra som dina medan dina inte behöver göra som mina?

Jag tänker för min del så här:

Det är kanske inte så enkelt att ett visst system är bra och ett annat dåligt.

Kanske finns det fler faktorer bakom segregation än det fria skolvalet. Kanske kan det fria skolvalet istället vara ett sätt att motverka segregation.

Kanske bör den enskilde företagaren kunna leva på sitt arbete eftersom det gynnar alla.

Kanske leder en utdelad aktievinst i friskolekoncernen Pysslingen ändå till något bra för de barn vars skolpeng åstadkommer det.

Tillväxt är bra. I synnerhet inom skolan och välfärden.

Till sist: Vi är alla individer. Kan vi inte bara få vara det?

Hälsar Fredrik Adolphson

före detta elev på Södra skolan, pappa till barn på Söderbaumska skolan och lärare i Falu Gymnasium

En reaktion till “Fritt val

Kommentarer är stängda.