VM 2, hyckleri 4

FP:s inställning är att vi ska genomföra spektaklet (tendentiös benämning av VM i skidor, red:s anmärkning) så bra vi någonsin kan men också ansvarsfullt. Det låter inte så lite som en kliché och möjligen en aning hycklande. Men så är det iallafall.

Alla investeringar kommunen nu gör är dock oroande. Alltså inte investeringarna i sig utan hur de påverkar kommunens ekonomi. Det är ett riskabelt spel att föra och notan, så vitt jag förstår, ligger redan på cirka 300 miljoner kronor.Nåväl, jag håller mig på armlängds avstånd från det där med VM. Vad tjänar att hyckla – tids nog får man cykla – som det står i visan.

Några kollegor är uttalade vänsterpartister. Stämningen brukar ändå vara hjärtlig och vi retas godmodigt med varandra. Mycket roligt har de haft åt den senaste Björklundska stolligheten med ordningsbetyg. I det läget sjunker axlarna på den annars så stridbare Adolphson.

Nu har en av kollegorna fått i uppdrag att konstnärligt smycka VM. Ett stort och ansvarsfullt arbete. Hen måste ta tjänstledigt från lärarjobbet för detta. En annan av kollegorna ska göra en film om konstnären i fråga. Detta tycker jag är både roligt och imponerande. Frågan jag ställer mig är dock om man kan vara emot ett evenemang samtidigt som man jobbar för det. Att både utvecklas konstnärligt och tjäna pengar på något man är emot, alltså.

Axlarna åkte upp igen. Kapitalismen gynnar konsten, liksom. Nå, nu ska jag inte moralisera över detta. Det är goda och duktiga människor det handlar om. Min egen kritik av VM handlar främst om att kommunen ansökte utan ram eller budget. Och som det visar sig bygger ofta kalkyler av stora evenemang på luftslott och förhoppningar som sällan infrias.

Går resonemanget att överföra till Vänsterpartiets vilja att totalförbjuda vinster i välfärden? Jag tycker det. Till vilket jag får återkomma.

Jag tror man kan minska klyftor och ojämlikhet i samhället utan att ta bort människors rätt till självständighet och autonomi.

Vänsterpartiet (F! och SD) för en motsatt politik och det är, som jag ser det, deras stora svaghet.

Relaterade blogginlägg:

Hyckleri 1

Hyckleri 2

Hyckleri 3

En reaktion till “VM 2, hyckleri 4

Kommentarer är stängda.