Adolphsons vallöfte

Jag tillhör ju den försvinnande lilla skara som tror att min socialliberala ideologi ryms bäst inom ett självständigt folkparti.

Jag står relativt långt ner på partiets riksdagslista, plats 8, men har en hygglig chans att nå fullmäktige här i Falun (plats 3).

Därför inser jag att jag för en potentiell väljare bör säga något om vad en röst på mig faktiskt innebär.

Här följer några punkter som får stå som grund för mitt valmanifest.

# VM/INVESTERINGAR. Jag inser att Folkpartiet röstat för detta. Men jag tänker personligen hålla mig på armlängds avstånd. Jag är dock orolig för den höga takt som investeringarna genomförs i.

Om jag får en plats i fullmäktige kommer jag att verka för att lugna tempot och för full insyn i hur beslut tagits och genomförts.

Jag kommer att rösta emot nya investeringar innan vi ser notan för de åtaganden som redan är beslutade.

Jag kommer att föreslå en genomgång av argumenten för att söka VM och jämföra med utfallet. Om inte annat för att lära inför framtiden.

# SKOLA Eftersom jag arbetar som lärare, ett jobb jag älskar och inte tänker släppa allt för lättvindigt, kan jag inte samtidigt vara lokal skolpolitiker. Men frågar någon efter mina synpunkter står jag givetvis till förfogande.

Generellt är jag för det fria skolvalet – jag tror vi kan motverka segregation och klasskillnader genom att bejaka våra olikheter och uppmuntra aktiva val.

Jag är förespråkare för friskolor men även kommunala – med staten som huvudman. Falun har haft en dålig period de senaste mandatperioderna och en helt ny skolpolitik krävs.

Det går om man vill.

# FLYKTINGAR. Vi har det bra här i Falun. Jag tänker efter valet sätta mig in mer i detalj hur Faluns flyktingmottagande ser ut.

Jag tänker driva att Falun ska ta emot fler. Många fler.

Tanken började gro i mig efter att ha lyssnat på radio och läst i tidningen om Soha och hennes fyra barn varav tre drunknade i Medelhavet. Det finns många fler tragiska exempel. Som jag ser det har vi en moralisk skyldighet att hjälpa till.

Falun är en öppen och välkomnade stad där mycket engagemang finns. Jag tror Folkpartiet står ideologiskt starkt rustat för att genomföra detta. Jag tror också att faluborna vill och kan. Och jag tror till sist även att det skulle berika vår stad.

Detta kommer att bli en av mina första motioner.

Om jag nu får en plats i fullmäktige.

# Orättvisor. I grund och botten tror jag olikhet är bra. Jag tror nämligen inte det går att skapa ett helt stereotypt samhälle. Olikhet är dock inte samma sak som orättvisa.

Jag funderar mycket över är hur man kan utjämna orättvisor genom liberal politik.

Skola, vård, omsorg och jämlikhet uppnås ibland med statliga styrmedel – som lika lön för samma arbete – men rätten att välja, och därmed bejaka våra olikheter och förutsättningar, är också helt grundläggande.

Skola, stat och kommun måste hjälpa alla så alla aktivt kan, vill och törs välja själva. Inte det motsatta. Och jag tycker att det krävs nya politiker med inflytande i Falun.

Jag själv, exempelvis. Den som har någorlunda samsyn på dessa frågor samarbetar jag gärna med. Vilket i allt väsentligt utesluter många från de maktpartierna S och M.

Men man ska aldrig säga aldrig.

Vill du läsa mer? Här är några fler politiska blogginlägg:

– Min VM-resa. 

– Om SD. 

– Om fria val. 

– Om ett konkret förslag

 

En reaktion till “Adolphsons vallöfte

Kommentarer är stängda.