Jag kom in – och det brinner ju!

Även om allt ännu inte är klart verkar det som om FP i Falun, som en av mycket få platser i landet i allmänhet och Dalarna i synnerhet, gått framåt.

Vi har just nu 3 mandat och når möjligen 4 när allt är färdigräknat. Når vi dit har vi faktiskt fördubblat antalet platser i fullmäktige.

Jag har tidigare haft synpunkter på vår partiledare. Det är förövrigt det blogginlägg som har flest träffar i min bloggs femåriga historia.

Nu tycker jag att FP centralt gjort en rätt svag valrörelse, även om många kämpat hårt. Viktiga frågor, som att stå upp mot främlingsfientliga krafter – SD och ännu brunare partier – har lämnats till M och på slutet till C.

Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf, men kanske framförallt Göran Hägglund (med vilken jag under valkvällen via twitter hade förmånen att diskutera mode), är alla bättre än sina partier.

Statsministern och centerledaren har imponerat i sitt ställningstagande mot främlingsfientlighet.

Mycket fokus har hos oss i FP lagts på partiledaren som nästan enbart pratat skola. Det har inte gått så bra. Jo, förresten – en sak var bra. Mycket bra.

Jan Björklund är bra på att hålla tal till redan övertygade men han har kommit bort lite i debatten under valrörelsen. Och han är definitivt inte bättre än sitt parti.

Jag tycker det dags för mer passion och kraft. Kort sagt: det är dags för Birgitta Ohlsson.

Nu blir det tydligen ett knepigt läge i parlamentet. Ska man fortsätta isolera SD måste man samarbeta över blockgränserna. Vill Löfven övertyga FP finns det ett enkelt sätt: driv frågan om att återförstatliga skolan.

Här i Falun verkar det inte bli maktskifte. S, visserligen lite försvagat, ser ut att kunna skapa majoritet tillsammans med C. SD går starkt framåt, men det är ändå inte lika illa som på andra håll i länet.

I Borlänge har de 17 % och är näst största parti.

Valnattsresultat – preliminärt – (förändring från valet 2010)

Socialdemokraterna: 31,3% (-5,9) 20 mandat (-3)

Moderaterna: 21,5% (-2,6) 13 mandat (-2)

Centerpartiet: 11,5% (+3,0) 7 mandat (+2)

Sverigedemokraterna: 8,3% (+4,5) 5 mandat (+3)

Vänsterpartiet 8,0% (+3,0) 5 mandat (+1)

Miljöpartiet 7,2% (+0,4) 4 mandat (±0)

Folkpartiet 5,2% (+0,9) 3 mandat (+1)

Falupartiet 3,7% (-2,2), 2 mandat (-2)

Kristdemokraterna 2,7% (-0,9) 2 mandat (±0)

Just nu brinner en flyktingförändring i Dalarna. Jag känner inte till detaljerna och vet inte om branden är en slump.

Men jag ser ett mönster.

Efter nyår, när nästa mandatperiod börjar, står (om nu inget oförutsett inträffar de närmsta dagarna) en talarstol till mitt förfogande. Jag tänker i så fall nyttja den för att motarbeta SD som jag ser som ett rasistiskt och främlingsfientligt parti.

Till exempel kan jag ta överste Nathan Jessups tal (och göra om det lite):

SverigeOvänner, vi lever i en demokrati som ni vill hindra andra att ta del av. Ni vill istället hjälpa behövande, som ni uttrycker det, på plats. Vem ska göra det?  Jimmie Åkesson? Eller kanske Björn Söder?

Jag som folkvald svensk demokrat har ett större ansvar än vad ni med SD:s föreställningsvärld någonsin kan förstå.

Ni gråter över pensionärer och förlorad svensk välfärd och ni kallar oss andra ansvarslösa. För ni bor i ett samhälle där man kan unna sig den lyxen.

Däremot unnar ni er inte att förstå vad vi andra redan vet: genom att ta resurser från vårt jämförelsevis rika samhälle så räddar vi liv. Många liv. Det är vi andra som är garanten för den demokrati runt om vilken ni vill bygga murar.

Detta vill ni inte se eller höra. För ni behöver oss uppe på murarna tillsammans med er och det är därför ni vill samarbeta.

Vi använder ord, som tolerans, människovärde, demokrati och samförstånd. För oss är dessa ord ryggraden i en tillvaro och värld. Ni använder dem för att stänga ute och exkludera.  

Jag har vare sig tid eller lust att mer ingående förklara detta för någon som varje dag och natt lever gott och fritt i ett land som föregångare med våra åsikter skapat men samtidigt ifrågasätter hur de skapat det.

Jag föredrar istället att ni säger ”Förlåt – det klart vi ska skärpa oss” och därmed går vidare i tillvaron och börjar hjälpa till istället för att motverka.

Annars föreslår jag att ni faktiskt gör allvar av det ni påstår och personligen åker till någon av världens oroshärdar och och blir volontärer. För just nu struntar jag i era krav på samarbete – ni har ännu inte förtjänat den rätten.    

Efter nyår börjar alltså nästa mandatperiod. Då måste jag prestera mer än att enbart göra eldfängda uttalanden mot SD eller andra rasister.

Jag ska, som framgår av mitt personliga valmanifest, försöka skapa opinion för att vi i Falun kan ta hand om fler nödställda här i kommunen.

Det vinner man förvisso inga röster på. Men.

En strategisk nöt att klura på blir hur man når SD:s väljare. De är många. Hur kan jag försöka besvara deras frågor och oro så de föredrar ett alternativ till SD enkla och populistiska retorik?

Jag vägrar att tro att det är så enkelt att 13% av landets befolkning är rasister, 20 % i Dalarna.

Men hur ska vi rent praktiskt hantera mångfalden? Liberal ideologi lämpar sig väl för detta. Båda frågorna  är väsentliga.

Avslutningsvis hoppas jag att den nya oppositionen inte politiserar kampen mot rasism och främlingsfientlighet så som den förra gjorde.

Fredrik och Annie – ni har min respekt.

Länkar:

Valresultatet i Falun (SVT)

Alla partiledarnas tal på valnatten

Fredrik Dorsins underbara drift (om än med en liten vänster-touch)

8 reaktioner till “Jag kom in – och det brinner ju!

  1. Precis – mycket väl sammanfattat! Jag tänker (antagligen) göra detta till min huvudfråga inom politiken de 4 år jag nu tycks ha fått falu-väljarnas förtroende för. Även om det sannolikt innebär att jag inte väljs om. Antagligen kommer jag att konsultera dig vidare också.

  2. Jag är nog med dig där. Jag tror inte heller att 13% är rasister. Jag vet att de som de har röstat på är rasister, men det behöver inte vara motivet för att rösta på dem.

    Tittar man på kartan syns det rätt tydligt vad det är som har hänt. Politiken formuleras i Stockholm och Bryssel och det är, både fysiskt och mentalt, en lång sträcka från Borlänge. Eller Sjöbo. Om man går där och skrotar utan jobb och känner den där mörka känslan av maktlöshet som distansen kan nära, då kanske det låter otroligt lockande om någon kommer och säger sig ha lösningen på just den situationen. Att det är feminister och vänsterextremister i Stockholm som gör så att allt pajar med sin dyra massinvandring. Det kanske låter som att det stämmer då.

    Om jag vore ett politiskt parti idag skulle jag tänka precis just så: de där 13% är inte rasister som ska isoleras och svartmålas. Det är SD som är boven, inte deras väljare. Sen skulle jag leta upp SD-väljare, göra djupintervjuer, skapa valjarprofiler och demografier och se hur min politik kan fånga upp de som känner att ingen lyssnar. Vad är det de egentligen saknar? Vad är det de egentligen är rädda för? Det är nog inte muslimer. Men allt detta måste givetvis ske utan att ge rasism och främlingsfientlighet en millimeter av min politik.

    /Tage

  3. Du formulerar dig så väl, att det är lockande att besöka Falu fullmäktige någon gång efter årsskiftet, min vän!

Kommentarer är stängda.