Samarbete med SD…

…eller inte.

Okej, jag var inte helt ärlig i marknadsföringen av detta inlägg. Men för denna bloggpost krävs en tung schacköppning så jag fortsätter:

Förutom det osäkra parlamentariska läget i riket i allmänhet, SD:s möjlighet att fälla regeringen i synnerhet, till yttermera visso det förskräckliga likväl oomkullrunkeliga faktum att det sitter nazister här och där i olika dala-kommuners folkförsamlingar, vill jag också säga något om oss i provinsen.

Vi, alltså vi i provinsen, som inte utgör någon del av de 2,2 miljoner människor som bor i Storstockholm med omnejd, eller återfinns bland de 16 000 människor som årligen flyttar dit, har nämligen också ett liv och med detta liv finns en demokrati sammanlänkad.

Vänstern är mycket intresserad av att kleta SD på alla borgerliga partier. Deras analys är enkel: SD är bara ännu ett borgerligt parti – och ett rasistiskt sådant.

Moderaterna börjar här och där, mest i Skåne vad det verkar, darra lite på manschetten och öppna för samarbete med SD. Ett faktum som SD vet att utnyttja i propagandan.

Frågan om samarbete med SD har intresserat mig och jag har diskuterat med det lokala V, internt i Falu-FP och på en del andra ställen och med andra människor.

Jag har tidigare även diskuterat mycket med SD:s sympatisörer.

Man möter lite olika typer av argument:

13 % har ändå röstat på dem

De är valda i demokratisk ordning

V har också ett mörkt förflutet

SD har en del bra idéer också

SD gör ofta ett mycket korkat intryck – antagligen för att de helt enkelt inte fattar hur demokratin fungerar. Man kan inte strunta i att rösta på något budgetförslag överhuvudtaget utan lägga något eget förslag.

Röraomigrytan-argumentets intellektuella slutdestination måste väl ändå snart vara nådd?

Men de är rätt stora nu. Snart nog kommer de att kunna vaska fram  begåvade representanter även lokalt vilka kommer kunna arbeta fram bra förslag. Låt mig ta ett hypotetiskt exempel.

SD lägger fram ett bra förslag om åldringsvård i kommunen. Såväl alliansens som den rödgröna majoritetens förslag är sämre. På läktaren sitter både personal och anhöriga – kanske även de som behöver vården själva.

Är det inte att svika de äldre att rösta på ett sämre alternativ bara för att man vägrar ta i SD med tång?

Än så länge är detta scenario inte så troligt. Iallafall inte här i stan. Men snart tror jag det kan bli verklighet.

För mig personligen är det rätt enkelt. Politik handlar om värdegrund. Man kan inte bortse från att alla eventuella goda idéer tar sin utgångspunkt i att partiet gör skillnad på människor utifrån hudfärg, geografisk födelseort, sexuell läggning eller kön.

SD är ett rasistiskt parti. Och man kan inte bortse från den värdegrunden.  Nazityskland hade världens bästa djurskydd på sin tid och Sovjetunionen en fantastisk balett-tradition och kollektivtrafik.

Organiserat samarbete går alltså inte. Och jag har inga skyldigheter mot SD:s väljare. Och jag kan inte ta ansvar för hur SD röstar.

V är bättre. De har gjort upp med sitt förflutna på ett bättre sätt än SD och är också mer demokratiskt organiserat. Men de har sina likheter, de där två partierna. Den ibland stereotypa och enkelspåriga världsuppfattningen, exempelvis.

Många vänsterpartister humor. Någon humor har jag ännu inte uppfattat hos SD:s representanter.

V och FP har dessutom två väldigt idébaserade och tydliga ideologer som ofta hanterar samma problem utifrån (helt) olika horisonter. Detta gör att jag kan känna respekt för V:s representanter.

Kanske börjar man sakna FP ”snällism” eller ”veliga mittenpolitk” nu när man konstaterar alternativet?

Löfvén kanske borde avgå och be Ola Ullsten bli statsminister?

Nej, det kommer inte att bli något samarbete med SD för mig. De får ha hur bra förslag som helst. Logiken talar kanske för det, eftersom de är så stora, men inte samvetet. De bygger sin politik på att värdera människor olika och populism.

Skulle de komma på något bra förslag kommer jag att lägga ner min röst, eftersom jag anser deras politik som den mest dåliga för Sverige/Falun, gå hem och tillsammans med partikamraterna göra hemläxan, och återkomma med ett som är bättre, eller lika bra som deras.

Politik tar tid. Men det är också det möjligas konst.

Jag hoppas blockpolitikens dagar nu är över, detta är – som jag hävdat till och från sedan 2006 – inget bra alls. Priset att få igenom sin politik är för högt. Liksom ett samarbete med SD vore.

Det kommer inte att ske. Not on my watch.

Relaterade blogginlägg:

Utvisa alla Sverigedemokrater

Förbjud SD rätten att skaffa barn

Det jag sa efter att jag kom in i KF

6 reaktioner till “Samarbete med SD…

 1. En del lokala företrädare för SD har gjort ett inte helt begåvat intryck men poängen är väl att de snart kommer att göra så. Tack för beröm och synpunkter!

 2. Som vanligt så underhållande att läsa dina inlägg. Av två skäl. Dels dina ordkrumbukter , speciellt i början (sen tryter nog orken och det centrala blir viktigare, men snälla fortsätt orda som den store Tage D).

  Nåja. Jag vill göra ett par inlägg. Först att jag också tycker att det är viktigt att kunna se en god idé även hos en motståndare. Även om man inte delar grundvärderingar men att just detta förslag passar i båda. Jag föstår inte varför man inte helt enkelt kan rösta på ett sånt förslag även om man inte delar andra. Jodå jag vet. För att man kan tappa ansiktet för att man inte lyckade komma med förslaget själv. Det här låser utvecklingen. Jämför med om vi skulle bete oss på det sättet på jobbet, i familjen. M.m. Sådana personer gillar vi inte. Detta är grunden för det politikerförakt som många uttrycker. Om man dessutom kör med blockpolitik så blir ju hela processen en strategilek.

  Lägg sedan till försök att förlöjliga motståndare samt att ta i med brösttoner för att motståndaren gör såhär. Varför skulle SD rent känslomässigt eller enlikt ovan beskriven praxis rösta för något som nån annan kommit på när ingen vilk ta i dom med tång.

  Jag delar inte de grundvärderingar som andra lägger på SD. För visst är det så att vi gör det. Retoriskt sett har jag bilden att alla partier går i fällan att snacka skit om SD medan SD driver en sakfråga. Jag såg ett litet debattinlägg på tv mellan Jonas Sjöstedt och vik. SD snubben. För mig var SD kkar i argumentation medan Jonas uppträdde som ett barn so blivit snodd på sin klubba. I efterspelet dök det upp rubriker som att V totalt sopade mattan med SD i den debatten. För mig en obegriplig analys.

  Att tycka att SD har osmarta personer i ledningen tror jag är en farlig analys. Enligt min analys är SD betydligt smartare rent taktiskt samt framstår som ärligare och rakare än etablerade partier med sina blockstrategier. De tillför den rådande ordningen av demokratin en viktig ingrediens. Enkla och oberoende budskap. När en etablerad politiker uttalar sig kan man ALDRIG veta om det verkligen är vad han eller hon egentligen tycker. Det blir liksom en kräm av alla samarbetspartners förhandlingar för att kunna få en smula var att kommunicera.

  Ta ett exempel. Rent logiskt borde det vara en god idé att som grundtanke hjälpa nödlidande i deras egna länder eller närhet. Om det är möjligt vill jag inte spekulera i för inget parti har motsagts sig denna strategi med tydliga argument.

  Att strida för alla människors lika värde är något jag delar. Men att då gå i allians med Moderatena verkar rent historiskt och utifrån enbart en liten löneanalys av väljarkåren vara en bedrift.

  Jag ser mig själv som en humanist och som snarare försöker bejaka sanning och nyfikenhet än strategier och samarbeten som låser mina grundprinciper. Det har i mitt eget fall varit av ondo rent ekonomiskt. Men jag bjuder gärna en tiggare utanför ICA på fika och en varm smörgås ändå. Och jag umgås väldigt nära och gärna med invandrare. Och jag har ganska stor kunskap om psykologiska trauman och funktioner. Vi har kollegor som går in i vöggen och inte kan jobba. På grund av otrygghet i vårt trygga land. Märkligt. Då måste vi kunna förstå att det finns större trauman hos flyktingar.

  Men ignorera inte SD som parti eller de idéer som de har. Varken de bra eller de dåliga. Och s8m du skriver. Bryt upp blockgränserna och tydliggör politiken. Skit i regeringsmakten. Var sanna så kommer den.

  Och sist men inte minst. En av den moderna människans största utmaningar är att hantera sin rädsla.

  Lycka till Fredrik. Du är ärlig och analytisk. Gillar dig.

  En mycket komplicerad men enkel man med värk
  i tummarna.

 3. ”Högern” är inte längre ett helt användbart begrepp. Är man vänsterpartist menar man måhända alliansen + SD, men jag känner inte igen mig själv som högerman. Men jag håller med dig i allmänhet – man bör under en biltur då och då slänga en blick i backspegeln.

 4. Du formulerar dig väl och tydligt. Det uppskattas.
  I det stora hela, om Sverige nu kan anses vara det, oroar det mig att högern vacklar och glömmer sin historia.

Kommentarer är stängda.