KF september 2015

Det första mötet i fullmäktige blev en lång historia. Den som är intresserad har väl inga större problem att hitta fram till såväl protokoll som webbsändning.

Själv hade jag bara en ambition med mötet: att få säga att jag tycker det dags för kommunens fullmäktige att skifta fokus. Betongfolket – alltså de som bara pratar om att bygga hopptorn och ordna stora tornerspel – har haft sin tid. Det är dags för ett skifte.

Jag tycker de folkvalda i framtiden istället bör utgå från två grundläggande frågor:

1. Hur gör vi Falun till en kommun som bättre kan ta emot fler människor? Och hur kan vi integrera dem på ett bättre sätt än idag?

Jag äntrade talarstolen under punkten  ”Antagande av Tillväxtprogram 2020”. För mig handlar nämligen tillväxt om just detta – även om en lång och förvirrad debatt om tillväxtbegreppet följde.

2. Hur lyfter vi kommunens skolresultat från botten till toppen – vi ligger på plats 243 av 260 – nationellt sett?

Majoriteten är allt bra märklig. Man röstar emot en strategi att stärka barns förmåga att nå målen i grundskolan men för att stärka barnens möjligheter att ta sig till och från skolan rent fysiskt.

Nota bene: Skolnämndens ordförande vill alltså inte ha någon sådan strategi.

Punkterna ovan hänger ihop. Jag föreslog bildandet av en grupp över partigränserna – alla oavsett parti (som finns representerade i fullmäktige) är välkomna liksom tjänstemän och övriga.

Efter vecka 44 ska jag bjuda in till ett möte för att tänka ut och organisera en lyckad integration. Bikupa, skriva motioner, väcka opinion, jobba ideellt för att jobba med det som är vår tids stora ödesfråga.

Själv stod jag i veckan och hjälpte en nyanländ kille med svenskläxan. Vi höll till i kopieringsrummet eftersom inget annat fanns ledigt. Det var kul och han var glad och tacksam.

Vi träffades av en slump. En bekant kastade ut en fråga om någon ville hjälpa till och jag nappade. Även om han går på IM så finns vi ju under samma tak – så varför inte hjälpa till?

Så här funkar det. Man behöver samordna det, bara.

Och fullmäktige behöver skifta fokus. Från betong till humanism. Jag fick väl inget större gensvar men man ska aldrig säga aldrig. Vill någon hjälpa till – maila mig på fredrik.adolphson@falun.se

Den observante uppmärksammar att jag alltså riktade mig även till SD. Alla är välkomna så länge man inte bara utgår från att förhindra och resa hinder.

För som någon sa: har man mer än man behöver bygger man inte stängsel – man bygger ett större bord. 

En reaktion till “KF september 2015

Kommentarer är stängda.