konspirationer II

Jag har återkommande bloggat om konspirationsteorier, stora som små, och vilken skada dylika kan ställa till med. Alla konspirationer har en grund, eller kärna, som kan vara mer eller mindre sann. Det är tolkningen om vad det kan leda till, eller varför något hänt som gör det till konspiration.

Jag vill också inledningsvis säga att omvalrörelsen i Falun hittills i mångt och mycket är bland det smutsigaste jag hittils upplevt som aktiv lokalpolitker sedan jag började 2006. Halvsanningar, hån, populism, insinuationer, spekulationer, anklagelser, personangrepp och faktiskt något hot (men inte av kända partipolitiskt aktiva) förekommer oftare än tidigare.

Mycket mer än under den ordinarie valrörelsen i höstas. Varför det är på det viset avstår jag från att spekulera i – även om jag har mina egna (konspirations)teorier, självfallet. Om det fungerar? Det årstår väl att se, förmodar jag.


Alex Jones är en amerikansk, mycket aggressiv, konpirationteoretiker. Han tycks i sig själv utgöra en hel industri och lever sannolikt rätt gott på det han gör. Han är så vildsint att han blivit portad från en mängd plattformar, däribland (och det säger inte lite), Twitter.

Jones är så vitt jag förstår högerextrem. Han har en framträdande ställning inom den rörelse som menar att terrordådet 11 september 2001 planerades och genomfördes av den amerikanska regeringen och hävdar att släkten Rothschild i hemlighet styr världen.

Han tror att det finns personer inom den amerikanska regeringen som vill försvaga USA, att EU i själva verket vill ta över hela världen och att USA håller på att integreras med EU. Han hävdar också att Världsbanken styr EU och att det i slutändan är Illuminati som ligger bakom alltihop.

Låter det märkligt? Det finns mer.

Jones hävdar nämligen också att det finns en global plan för att minska jordens befolkning med flera miljarder individer, och att det byggs bunkrar för regerings- och bankchefer att krypa in i då ett luftburet ebolavirus släpps ut för att fullgöra planen och döda 90 procent av jordens befolkning.

Han påstår i sina kanaler att det förekommer cancervirus i vaccin och gift (exempelvis flour) i mat och dricksvatten vilket orsakat den stora ökningen av antalet cancerfall. Han hävdar också att den (så kallade) globala eliten har tillgång till levnadsförlängande teknik som skulle kunna göra evigt liv möjligt.

Visst upptäcker vi ibland att vissa ämnen som förekommer i mat är giftiga. Visst har vi blivit bättre på att upptäcka och diagnostisera cancer. Och visst har den rikare delen befolkningen möjligheter till ett bättre och längre liv. Men evigt? Nja, riktigt där är vi nog inte än.


När detta skrivs har en liten obetydlig insändare förekommit i en relativt liten lokal tidning. Där hävdas att omvalet sker därför att S förlorade makten här i stan. Utan att gå in på argumentationen vill jag säga att det visserligen sällan är vackert när S förlorar makten men att tro att man på riksnivå skulle gå så långt för att behålla makten i lilla Falun känns lite långsökt.

Konspirationsteoretikern ställer frågor, pekar på indicier, pekar på mer eller mindre långsökta samband och besvarar frågor med motfrågor. Men vederbörande deltar sällan själv i demokratin.


Jag har ägnat timmar, ja, faktiskt dagar, av mitt liv åt att diskutera den här sortens mer eller mindre konspiratoriska uppfattningar och påståenden. Är det inte klimatförändringarna är det 9/11. Är det inte flour är det en modern variant av Simon Vises protokoll. Så fort något större inträffar så nog anar foliehatten argan list. Det är chemtrails hit och frimurare dit, eliter här och utomjordingar där.

Och nu alltså lokalvalet.

Nej.

Jag tänker inte delta. Jag tänker inte hugga på betet om det är agnat med annat än sakfrågor, politik, statistik och värderingar i förhållande till verkligheten.

Jag tänker inte ägna en enda minut till av mitt liv åt att diskutera hattifnatt eller personangrepp. Det må vara människor med en alldeles för stor megafon, som Jones, arga eller mer mer sorgliga individier som av olika skäl söker en förklaring till det vederbörande upplever som stort, illa eller sorgligt bland tillvarons alla märkligheter.

Lämna mig utanför. Det finns förklaringar till att vissa tragiskt nog drabbats av narkolepsi efter att vaccinerats mot svininfluensan. Lagen är stikt när det kommer till demokratins kärnverksamhet – det är inget konstigt med det. Polens stolta rytteri anföll inte industrinationen nazityskland 1939.


Det är gråkallt att kampanja i dessa dagar. Jag träffar en arg medborgare som vräker ur sig än det ena än det andra om min partiledare och utsagor om att C ”gått ihop med S”. Jag berättar upplysningsvis att här i Falun, som ju omvalet gäller, är det alliansen som styr sedan det ordinarie valet i valteknisk samverkan med V. Det krävs ju någon form av majoritet om stan ska gå att styra.

Jag frågar personen att om vi för ett ögonblick accepterar hens beskrivning av Januariöverenskommelsen måste vi i konsekvensens namn också acceptera att alternativet varit en regering beroende av SD.

Dörren svänger åt båda håll.

Jag får en ilsken blick och tänker, medan jag studerar den hastigt försvinnande ryggtavalan, att hen kanske ändrar sig och faktiskt på riktigt är intresserad att informera sig innan omvalet den 7.e april.

Det finns saker att glädja sig åt, också. Jag ser allt fler tecken och reaktioner på att människor här i stan börjar tröttna på de bitvis vildsinta angreppen. Många köper inte den konspiratoriska världsbilden eller angreppen på motsåndaren som argumentation. Människor kräver faktiskt svar från oss politiker om den egna åsikten i sakfrågan. Man accepterar helt enkelt inte enbart attacker på andra med mindre att även den egna ståndpunkten levereras.

Om vi bara får ett högt deltagande tror jag det här omvalet kan vara något riktigt bra för vår lokala demokrati. Tänk vad intressant med en helt lokal miljö- skol- eller kulturdebatt, som inte är färgad av riksdebatten, exempelsvis.


Relaterade blogginlägg:

Conspiracy theories

Etienne Chaume


Källor:

Wikipedia

Dalademokraten 2019-03-17