tisken

Så här står det att läsa i Wikipedia om Tisken:

Tisken är en sjö i Falu kommun i Dalarna och ingår i Dalälvens huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,294 kvadratkilometer och ligger 107 meter över havet. Sjön avvattnas av vattendraget Faluån. Vid provfiske har bland annat abborre, björkna, braxen och gädda fångats i sjön.Tisken är den sjö som Faluån passerar innan den kommer till Runn. Tisken ligger i södra delen av tätorten Falun, med endast järnvägen mellan sig och centrum, som finns på den norra sidan. Mellan sjöns strand och järnvägen ligger en större parkeringsplats, Tiskenparkeringen, där många centrumbesökare ställer sina bilar. På sjöns södra sida ligger stadsdelen Kvarnberget. Vid utloppet i Runn har det förr funnits en sluss, som gjorde det möjligt för båtar på Runn att nå centrala Falun; därav bär området kring utloppet namnet Slussen. Tisken är grund och har mycket sediment från gruvepoken i sin botten. Därför finns ingen högre vattenvegetation, men starr finns och på senare tid har det börjat komma en hel del vattenväxter. Lokalen är mest känd för födosökandekanadagäss och andfåglar, men den sydvästra delens kantvegetation lockar många flyttfåglar.

Som falubo kunde man möjligen bidra till att nyansera bilden lite. Den där fisken som omnämns i Wikipedia skulle jag personligen inte sätta tänderna i – det fick vara med en rejält kryddad hollandailsesås i så fall. Skämt åsido, säkert finns ännu människor med minnen från ångbåtstrafiken på sjön. Men i modern tid, under mitt snart 50-åriga liv, har Tisken alltid varit en sjö man rör sig runt, passerar, knappast i eller på. Den ingår, sedan jag återvände till Elsborg för ett knappt år sedan, i den första delen av min (och många andras) löprunda.

Men nu tycks något vara på väg att hända. 

Sedan 1990-talet (och antagligen längre) har man i Falun diskuterat om det skulle vara möjligt att sanera Tisken. Vi pratar faktiskt om tusen år av förorenande tungmetaller. Det sägs att Falu gruva ännu idag är den största svenska förorenaren av Östersjön och av det följer naturligtvis att den södra delen av Dalälven också är påverkad. 

Gräv inte – låt skiten ligga still, har ofta varit den pragmatiska inställningen. Man har politiskt utrett och diskuterat saken till och från under lång tid och 2007 beslutade fullmäktige att man skulle påbörja arbetet med att muddra en cirka 75 bred ränna genom Tisken. Det fanns flera orsaker till det som jag inte tar upp här. Det vi nu tar beslut om i kommunstyrelsen är att värdera resultatet av tidigare gjorda mätningar och studier. En ny metod gör det möjligt att bilda sig en uppfattning om hur mycket metaller som finns i sedimenten.

Nu har nya metoder och vetenskapliga rön gjort det möjligt att åter fundera över om Tisken kan renas. 

Det är liksom inte bara att börja gräva. Tar man bort den växtlighet som finns tar man bort ett rotsystem som binder mycket slam. Och försvinner det börjar slammet röra sig ut i Runn och vidare ner genom systemet. Tisken blir måhända fin men..ja. 

Arean som ska undersökas är 200 000 m2 i Tisken och 4000 m2 i Faluåns nedre del. Det kommunstryrelsen i dag förhoppningsvis tar beslut om (det finns vad jag vet ingen som är emot detta) är att finansiera en förstudie med provtagning och laboratorieanalys om 150 000 kr. Denna förstudie är en förutsättning för att kommande projekt överhuvudtaget ska komma till stånd. 

Om dessa gör så finns statliga medel och kanske även andra intresseorganisationers medel att tillgå – kostnaden kommer inte att stanna på kommunen. I så fall kommer nämligen detta inte att gå att genomföra. 

Det är med spänning jag följer detta projekt. Hoppas det kan bli något bestående och bra!

Jag vill även upplysa om att det finns en förening, Tiskens framtid. Den ska jag stödja.

Tisken | Falun | Tisken Falun | Falu sjöstad | Falun 2019 | Tiskens vänförening |
Bilden är tagen från föreningen Tiskens framtids hemsida, vyn Faluåns utflöde i Tisken.

källor:

Wikipedia

Kommunstyrelsens utvecklingsutskott 2020-04-07 (protokoll och handlingar)

Kommunstyrelsen 2020-04-28 (protokoll och handlingar)