Random 5/5

När jag slappnar av om kvällen, eller för all del när jag är ute och löptränar, hopar sig intryck och tankar till en märklig blandning. Ett sätt att hantera denna blandning är att blogga. På så vis får jag ut det ur skallen.

Varför har Gösta Ekman d.ä så glasartad blick? Hur gjorde han? Elaka tungor låter göra gällande att han rökte på. Det tror ju inte jag på. Nej, jag tror att han helt enkelt la en liten klick mascara i varje öga för att få fram sin speciella look. Någon som vet mer om saken?

0[1]

Jag hörde på radion om den bedrövliga arbetssituationen för personalen på Spöktåget, eller motsvarande, på olika nöjesfält. Arbetarna får, ofta nedtyngda av diverse otympliga kostymer och masker, ibland fly från uppretade och vettskrämda nöjesparksbesökares hugg och slag.

Otack är värdens lön.

Sedan har de inget ordentligt fikarum, heller.

Något jag själv tycker är riktigt läskigt är en karusell, eller för all del en hel nöjespark, i regn. Det inger en påtaglig Stephen King-känsla som är mycket obehaglig.

I somras upplevde jag det. När vi besökte Gröna Lund stod regnet plötsligt som spön i backen och parken blev snabbt folktom. Jag blev obehaglig till mods och ville åka därifrån.

Barnen förstod inte detta och jag kunde heller inte förklara för dem. Till sist lyckades jag ur mitt pedagogiska djup fiska upp en liknelse.

Ni kommer ju håg förra sommaren när vi kom till den där stan som var fyllt med äckligt godis (Skara)? Precis som ni kände er då känner jag mig nu. 

Med detta lät sig döttrarna nöja, märkligt nog, och vi droppade likt regnet av.

När en duktig hantverkare höll på att installera en toalettstol i vårt nybygge berättade jag för honom att det var Kejsar Vespasianus i Rom som införde allmänna toaletter. Det blev ju fräschare i huvudstaden på så vis.

Dessutom införde han en skatt för att nyttja dem. Därav uttrycket pengar luktar inte. Vilket, uttrycket alltså, i och för sig säkert är en faktaoid.

Det är ju lite festligt att kejsaren hette just så när det handlar om toaletter fortsatte jag samtalet i ett närmast desperat försök att hitta gemensam nivå.

Jaharu, Men nu är toan din klar sa hantverkaren och gick.

När speglarna sedermera levererades sa jag, vis av erfarenhet, inget alls. Däremot funderade jag över huruvida det fanns färre egoister och psykopater i världen före spegelns uppfinnande.

I en spegellös värld måste det ju rimligtvis bli mindre fokus på den egna personen. Man fick spegla sig i medmänniskornas reaktioner på sitt beteende. Detta måste haft tämligen stor påverkan på den sociala miljön.

Och det, i sin tur, är ännu ett skäl för mänskligheten att studera sin historia.

Man får vara nöjd med allt det goda man har. Är det inte lite märkligt att kräva mer i stället för att fundera över hur man använder de resurser man har? Det är säkert Oliver Twist fel. Hoppas det. För i så fall är det en bra sak.