Falubrännvin

I helgen har jag kryddat mitt Falubrännvin, ett måste på julbordet.

Genom åren har jag snapp(s)at upp lite historia kring brännvinet. Jag gillar ju inte att bara krydda egen snaps, utan även att sjunga till den.

För några år sedan travade jag ner till Dalarnas museum och bad att få lära mig hemligheten bakom Falubrännvin. Med mig fick jag en avhandling och recept av en Rune Bondpers.

Varje gård tillverkade i stort sett sitt eget brännvin från 1600-talet och framåt. Ofta var det svagt och av dålig kvalitet. Man kryddade brännvinet för att slippa finkelsmaken eftersom framställningsproceduren inte alltid var den bästa av detta liffsens vathin, som en del kallade drycken.

De första kända tillverkarna och försäljarna av Falubrännvin var systrarna Bovin i början av 1800-talet. Det sägs att plommon ingått som en beståndsdel.

Tyvärr drabbades systrarna Bovin av den religiösa väckelsen, som var stark vid seklets mitt, och utvandrade till Amerika. Med sig tog de hemligheten av hur Falu brännvin tillverkades.

Illa.

Några år senare började en Gustaf Litström tillverka en mycket uppskattad variant fast på delvis andra recept. Han vann priser för sin snaps både i Stockholm och London under 1860-talet.

Det fanns visserligen andra tillverkare men skulle man ha en ”äkta falu”, var det Litströms som gällde.

Efter monopolets införande 1917 fortsatte tillverkning på andra platser än i Falun och snapsen såldes på systemet fram till 1972. Smaksättningen på monopolblandningen var annorlunda och många klagade på att den var för söt och kryddsmaken för blek.

V-dala Nation köpte upp så mycket det gick inför nedläggningen av snapsen och fram till åtminstone 1997 kunde man få sig ett äkta glas, fast av systemets variant.

Här följer det recept jag själv använder, vilket alltså anses vara äkta, eller ursprungligt:

0,75 liter Absolut eller möjligen Brännvin Special (man känner ingen skillnad efter kryddningen vilket från början var poängen).
Knappt 1 dl socker
18 g pomeransskal
1,5 g anis
1,5 g fänkål
1 g kummin
1 droppe citronolja

Beredning: Blanda ner finmalda kryddor med socker och citronolja i brännvinet. Låt dra 2-7 dagar. Sila i kaffefilter. Den som vill ha ett klarare brännvin kan sila ytterligare en gång.

Anmärkning: Darke påstår att alkoholkristallerna försvinner i kaffefiltret och att brännvinet blir svagare.

Anmärkning 2: Ett alkoholfritt alternativ är, förutom att dricka julmust, enligt följande från 1600-talet: Har någon problem med spriten, gör som följer:

Lägg sprit i munnen på ett lik.

Låt dra i två dagar.

Giv att dricka åt den alkoholberoende.

4 reaktioner till “Falubrännvin

  1. Jag har en oöppnad halvpava äkta Falubrännvin som jag överväger att öppna i Julhelgen

Kommentarer är stängda.