Odovakar

Jag tänker på när jag en gång satt och skumpande fram på en av Styrsöbolagets båtar.

Plötsligt steg en kontrollant från Västtrafik fram med myndig min. Detta händer inte ofta så det väckte lite uppståndelse. Människor köade lydigt upp för att visa sitt färdbevis.  Det hela gick lika lugnt och sömnigt till som det ofta gör i skärgården.

Plötsligt förnimmer jag en rörelse från den bakre regionen på båten. Som i slow motion ser vi en kille börja springa. Han ökar farten. Till sist ser han ut som Bolt.  Häpet ser de omkringvarande honom klippa relingen med två gigantiska kliv. Vips, flyger han över och ner i vattnet.

Västtrafiks kontrollant rättar till mössan, harklar sig, och säger på göteborska: De där va la änna väl överdrivet. Omgivningen höll med.

Jag tänker även på vår snickare som renoverade huset därute på Styrsö. Han var väldigt intresserad av den då pågående konflikten i Irak. En gång stormade han in när jag satt böjd över GP och uppmanade mig upprört att följa med honom till tv:n.

Man visade bilder från bombningarna av något av Saddams palats. Snickarens röst gick upp i falsett. Såg jag inte hur solitt det var byggt!? Och fönstren, de stod minsann pall, dom! Ja, jo, kanske det menade jag lite tafatt medan jag undrade om mannen var en krigsdåre.

Det visade sig att det var snickaren personligen som satt in dessa fönster åt Saddam på 1980-talet när han jobbade för Skanska i regionen. Och nu stod han alltså i mitt vardagsrum och såg i direktsändning sitt arbete bombas till intet. Vi får hoppas det att det inte blir en vana, skämtade jag lite otaktiskt.

I går tänkte jag att med tv-programmet Big Brother har vår civilisation peakat. Nu är vi på väg utför. Rom hade sin topp på 100-talet och firade sin dekadens med bröd och skådespel. När nu vår kultur upplever sin topp firar vi med chips och TV-shower.

Snart står Odovakar på plattan och dansar naken i fontänen.

Jag har läst någonstans att ordet barbar betyder ungefär en som inte talar grekiska. Alltså är det rätt många av oss som kan göra Odovakar sällskap där i fontanellen. Förlåt, fontänen menar jag.

Att gå i barndom.

Jajamän.

En reaktion till “Odovakar

Kommentarer är stängda.