Nebukadnessar

Egentligen är det inte så synd om kungen, inte. Och egentligen är det inte så synd om Sverige som har en (medioker) monarki. Frågan jag ställer mig är vad monarken gör med sitt ämbete.

Jag menar, det kunde ju varit värre. För oss, här, idag, alltså.

Ta Nebukadnessar II, exempelvis. Denne (jag kommer just nu inte på någon bättre nationalitet) mesopotamiske kung levde ca 630 f.Kr – 562 f.Kr. Hans namn betyder ungefär skydda mina gränser/mitt rike.

Därför passade namnet också rätt bra in på Morfeus (drömmens gud i grekisk mytologi) skepp i filmen The Matrix. Därför passar måhända namnet också in i SD:s egen drömvärld.

Nebukadnessar regerade i ett land som sträckte sig från Eufrat till Nilen. Det du, Carl XVI Gustaf. Men vad blir vår monark ihågkommen för, tro?

Nebukadnessar byggde om och utvidgade Babylon med palats, tempel och ringmurar. Ett av världens sju underverk, Babylons hängande trädgårdar, byggdes enligt legenden vid den här tiden, förmodligen av Nebukadnessar som present till hans hustru (Wikipedia).

Nebukadnessar är även känd för den berömda blå Istarporten, som han lät bygga i Babylon men som idag finns att beskåda i restaurerad form på Pergamonmuseet i Berlin. Hur nu det är möjligt. (Egentligen är det ju inte så konstigt men detta faller utanför denna bloggpost).

Förutom krig med perser och egyptier så erövrade Nebukadnessar Jerusalem 597 f.Kr. och förstörde staden nästan helt nio år senare. Efter att hela den judiska staten förintats förde han en stor del av befolkningen till den babyloniska fångenskapen.

Det är väl för detta han är mest känd.

Enligt den hebreiska traditionen tillfångatog han profeten Daniel och försökte även omvända denne till den babyloniska tron. Men profeten motstod försöket. Väl hemma Babylon igen fick Nebukadnessar det lite jobbigt. Och det är nu som vår kung borde spetsa öronen.

Nebukadnessar börjar nämligen drömma om sin egen Gud, Marduk. Så här lyder berättelsen om denna dröm: 

Marduk sa: varför gör du så här mot dem som inte gjort dig något? Du ska inte göra om det annars straffar jag dig hårt. Nebukadnessar lyssnade inte på Marduk utan fortsatte plundra Jerusalem. Nebukadnessar drömde åter om Marduk, sin högsta gud. Marduk sade: Nu ska du få din bestraffning. Nebukadnessar bad om en chans till. Guden sa då: detta är din bestraffning: långa naglar, långt hår, långt skägg, du ska gå som en katt, bo i skogen, äta mycket gräs. Och så blev det. Nebukadnessar levde i skogen i 7 år där men ville gå tillbaka till sitt kungliga liv. Han bad till guden Marduk han sade i bönen: Snälla Gud kan du göra så att jag kan komma åter till mitt normala liv. Jag lovar att inte hålla judarna som slavar. Och så sker. 

Denna händelse får Nebukadnessar att inse sin guds storhet, och när han gör det ger Marduk tillbaka makten till honom.

Babylonisk fångenskap är en välkänd term. Judarna råkade dessutom ut för denna typ av fångenskap flera gånger: först i Babylon sen i Egypten.

En modern benämning på detta är etnisk rensning. Det har förekommit många, många gånger genom historien. En grupp med en gemensam identitet, exempelvis språk, samlas ihop och antingen avrättas eller skickas iväg till en helt annan plats flera hundra mil bort.

På så vis minskar den härskande gruppen chansen att den kuvade gruppen ska göra uppror eller hämnas.

Hur ska man nu få hop detta? Kungen, Sverigedemokrater och mytiska personer ur vår civilisations vagga. Ja…lite liberalism måste också in för att vara en bloggpost värdig Adolphson.

Nebukadnessars namn slår tydligt an på Sverigedemokratiska strängar. Bevara, bygg murar och skicka bort. Så oerhört naivt. Kom igen, Sverige, vi kan bättre än så här.

Kungen får å sin sida inte vara politisk. Men tänk om han stod upp för en syn på sitt rike baserad på värderingar tvärt emot SD:s inhumana batongpolitik.

Tänk om kungen helt plötsligt struntade i allt det där och sa något substantiellt om alla människors lika värde. Kom igen, kungen. Du kan bättre än så här. Du är ju trots allt snart 70 år.

En reaktion till “Nebukadnessar

Kommentarer är stängda.