Utvärdering

Under alla mina år som lärare har jag utvärderat och skickat resultatet av mina utvärderingar till närmaste chef. Det är rätt naturligt eftersom denne även är pedagogisk ledare.

I år var ett konstigt år. Trots det, som framgår nedan, ett rätt lyckosamt sådant. Jag har en uppåtgående trend, tycks det. Förr om åren tyckte eleverna att jag var sträng men rättvis. Sedan har de alltid gillat att man skämtar och inte alltid är helt konventionell.

Det klart, man har väl en bit kvar till Sveriges bästa kemilärare.

Om jag var arbetsgivare skulle jag tycka att det vore rätt så viktigt att anställda som enligt tredje part var framgångsrika ville stanna kvar hos mig. Det finns ett par kommunala gymnasieprogram i Falun som håller riktigt hög kvalitet.

Någon kanske tycker att eget beröm luktar illa. Men det tycker inte jag. Om inte jag säger hur det är, vem ska då säga det? Jag, Sveriges bästa kemilärare, Päron och självfallet vårt senaste tillskott Maria, för att bara nämna några av mina kollegor, är duktiga lärare.

Det är hursomhelst inte eget beröm vi talar om. Det är elevernas utvärderingar jag redovisar. Förövrigt säger jag som pizzabagarna: är ni missnöjda berätta det för oss, är ni nöjda berätta det för era vänner. 

Här kan man ta del av resultatet där jag markerat vissa saker som jag ser som extra viktiga.

1. Kursens förberedelser. Hur har hanteringen av kursmål, betygskriterier och möjlighet att arbeta med egna mål varit före och under kursen?

BRA

Lärorikt och roligt – Man har fått veta hur man ligger till och hur man ska göra för att förbättra sina uppgifter – Tydligt vad som krävs för att nå ett mål – Du har valt ut olika kriterier relevanta för olika uppgifter, du har varit bra på att tydliggöra vad du vill ha ut av en uppgift samtidigt som du varit öppen för egna förslag och tolkningar. Superbra! –  Tydliga mål och kriterier genom hela kursen, god dialog mellan lärare och elev hjälper mig att nå mina egna mål – Bra att man fick skriva sina mål med kursen till dig, bra med flera uppföljningssamtal om detta och bra med valfrihet – Jättebra med en introduktion till hela kursen genom att tala om relevans i livet och koppla detta till betyg – Möjligheten att jobba med egna mål har varit mycket goda, man har fått sätta mål och gränser själv – Under alla moment har man haft kriterier tillgängliga och kunnat diskutera dem med dig – Överlag mycket bra. Nästan lite väl många utvecklingssamtal men det är väl bra att möjligheten finns – Bra att du har planerat så man haft möjlighet att komplettera – Otroligt bra, bästa upplägget när det gäller mål och måluppfyllelse som jag haft under min skoltid – Mål och kriterier har varit ovanligt tydliga + stort plus för att vi fått med bedömningsmatris till varje uppgift – allt har varit klart och tydligt- Toppenbra! Möjligheter till personlig utveckling är bra.

KAN UTVECKLAS

Repetera kriterierna inför varje uppgift – Vissa uppgifter har saknat betygskriterier vilket gör det svårt att fokusera – jag upplever liten makt när det upplägget av kurserna och mycket grupparbeten.

2. Kursernas innehåll övergripande:

BRA:

Skönt att få arbeta med olika perspektiv – intressant och givande, vi har hunnit med mycket och jag har lärt mig mycket – annorlunda mot andra kurser jag haft – Du har gjort alla områden intressanta och man har fattat vad man ska göra. Det har inte gått en enda lektion utan skratt – Smart med att börja med världsreligionerna och sedan bygga på dem, ledde till förståelse och intresse – intressant, varierat och lärorikt trots att jag egentligen inte är intresserad – bra med variation och inte bara prov – Bra med tänka själv-uppgifter även om det är lite svårt att förstå själva uppgifterna – Inte bara lärdomar man glömmer dagen efter utan större perspektiv som jag har med mig i livetSpännande med många diskussioner och det har lärt mig mycket – Det har varit de mest seriösa kurserna under året och mitt intresse har ökat i religion under året, kul och proffsigt – Intressant och viktigt! Jag har lärt mig att kunna se saker ur olika perspektiv – Särskilt bilden av islam var bra – bra och lärorika studiebesök – Uppgifterna har koppling till aktuella händelser i världen.

KAN UTVECKLAS:

Ha med några mindre arbeten också – drygt med flera uppgifter parallellt – Skolan kan överarbeta vissa ämnen, som Islam – Kanske höll vi på mycket med media, hade önskat mer om demokrati istället – Tyckte mycket om etik/moral-avsnittet – kunde varit mer om privatekonomi – Religionsprovet var för svårt –

3. Lektionernas innehåll och upplägg: Synpunkter:

BRA

Välplanerat, intressant – Väldigt lärorika och bra upplagda lektioner- kul att få tips på alternativa källor, bra och varierade redovisningsformer – skön start på dagen att lyssna på dig, tiden springer förbi så det kan bli lite tid att arbeta med uppgifter också – bra disponering av tid – Mycket bra, bra och tydliga powerpoints, du formulerar dig så man förstår, bra parenteser i genomgångarna. Bra mall för arbeten- Möjlighet till diskussion och medverkan – Fredrik hamnar ibland på sidospår men alla lektioner har varit intressanta och roliga – Skönt med föreläsningar och möjlighet till arbete på annan plats, lite mer som högskolestudier om man kan ta ansvaret – Variation med redovisningar, film, föreläsningar av Fredrik och andra, självständigt arbete – överlag uppgifter jag trivdes med – tydligt – Variation, lite flummiga och roliga – Jag har känt att jag utvecklats – Mycket muntligt vilket är drygt men utvecklande.

KAN UTVECKLAS

Det var lite lurigt i början med överlappande arbeten men man vande sig – Ha fler muntliga diskussioner och framträdanden – Sista uppgiften var lite luddig – Mycket eget ansvar fungerar olika men tid och möjlighet till handledning har funnits vilket är bra – svårt att hinna anteckna på datorn själv under lektionerna – vissa har svårt att komma igång med självständigt arbete, men det är ju inte ditt fel – Mycket grupparbeten i början – vi kunde haft mer grundläggande genomgångar om världsreligionerna – Powerpoints överflödiga, du rusar igenom dem. Upplägg syfte och tidsplan för arbeten måste bli tydligare, man tappar motivation om många punkter är oklara – skulle vara bra att få info om hur länge vi ska arbeta med ett moment – För många grupparbeten som väger in i betyget, det borde vara enklare att visa upp vad man själv går för.

4. Din lärare: Hur är Fredrik….

 …som föreläsare

BRA

Utmärkt. Besitter förmågan att hålla det intressant lektionen ut – Tydlig, väldigt verbalt skicklig, uppmärksam på elevernas behovDu är en fantastisk lärare – Du pratar om intressanta saker så man hänger med – Mycket bra! Du lär ut ur ett annorlunda perspektiv än jag är van vid, på ett underhållande sätt, jag blev positivt överraskad av ditt sätt. Det är informativt och ur flera perspektiv vilket gör det enklare att förstå hur olika religioner påverkar oss – Kul att lyssna på och man hänger med eftersom du gör lektionerna så roliga. Anledningen till det är att du inte rabblar en massa fakta när du pratar utan lägger in annat prat också så jag kunde hålla koncentrationen uppe – Du får mig och säkert många andra att lyssna på dig, du är säker på dig själv och kan din sak – Otroligt bra talare som får mig att skratta ibland och bra på att fånga klassen – Säker och trovärdig – Du använder hela tiden nya ord och formuleringar och har en röd tråd vilket gör att man vill lyssna  – Du vet hur man ska fånga ungdomars uppmärksamhet vilket inte alla kan – ett stort plus! – Mycket inspirerande och ger lärdomar för livet, inte bara för betyg. Har väckt många tankar som förändrat mig som människa – Du kan mycket och ditt språk och upplägg gör att man håller sig alert och det blir intressant – Aldrig hört bättre i en skola! Rolig, intressant och fascinerande att lyssna på, man hör liknande tal i debatter på TV och i regeringen annarsSjukt bra! Bästa talesmannen! Och utan manus! – Ärligt: den bästa jag haft! Alltid så intressanta perspektiv på saker, rolig och öppen! Snabb och har alltid svar på tal – Rolig, spontan, skicklig, en diskussion kan svälla ut hur mycket som helst men fortfarande ha ett sammanhang och intresse – kung! Blandning av verkliga exempel och humor gör det lätt att hålla fokus – tillämpar retoriken i hög grad, har kontakt med sina åhörare.

KAN UTVECKLAS:

Kan ibland tala lite för länge – Det kan gå lite snabbt ibland men oftast hänger man med – Kan ibland sväva iväg till irrelevanta ämnen som ingen förstår sig på.

…som handledare

BRA

Tydlig, uppmärksam och väldigt pedagogisk – suverän – Hjälper bra – pedagogisk och duktig på sin sak – Jag fick chansen att jobba mot ett högre betyg fick jag utan att behöva fråga, det borde fler lärare göra – Jättebra! Du lyssnar på eleven jättebra så man känner sig trygg och vet vad som ska göras utan missförstånd  – Har hjälpt mig att utvecklas individuellt – lugn och bra på att främja eget tänkande hos eleven – öppen för olika lösningar – Får en att ta egna initiativ och problematisera själv, inga strikta regler – Du tar dig tid att prata med alla och det känns att du verkligen vill hjälpa en med hänsyn tagen till egna mål – finns alltid till hands om man har frågor vilket uppskattas! – Flexibel – Noggrann – Försöker vara medgörlig och få alla nöjda – Grym, ger bra, tydliga instruktioner och svarar alltid på frågorna, hjälper mig att nå mitt mål – snabb på att rätta, man får snabb feedback – Rättvis, hjälpsam – Lyhörd – Bra med flera individuella samtal – Bra att diskutera med kommer med bra lösningar.

KAN UTVECKLAS:

Kan bli tydligare ibland – Vissa instruktioner kan vara flummiga så man inte vet vad syftet är – Ibland är det frustrerande när du lindar in dina svar – Ibland kan det bli svårt att förstå när du tycker man ska tänka själv. Men då kan man fråga igen eftersom du är så tillgänglig hela tiden – Någon uppfattade frågorna som svårformulerade även efter samtal med Fredrik.

 …som mentor/klassföreståndare

Jag har inte märkt så mycket av det men jag antar att det betyder att du skött dig bra – trevlig glad, hälsar på alla det märks att du tycker om ditt jobbFörstående i vad som händer lyssnar alltid på en – Riktigt bra en vilja att finnas där och hjälpa till – En mentor som hela klassen tycker om – snabb med info och bra att du finns på facebook Du bryr dig om dina elever, anpassar dina kurser till vad vi planerat att göra vid sidan av – Uppmärksam på varje elevs behov både vad gäller studiesituation och allmänt välmående. Är också mån att man ska utvecklas av sina erfarenheter – Inspirerande, väldigt kul person att ha omkring sig, flexibel och förstående

5. Övrigt:

Rolig, snäll och otroligt trevlig. Bra att lyssna och förstående. Riktigt bra lärare med andra ord! Du har gjort ett strålande jobb som lärare, jag är faktiskt helnöjd – en mycket bra lärare som är rolig att lyssna på. Första provet kom som en överraskning då jag aldrig sett ett prov upplagt på det viset men jag fattade upplägget efter hand och nästa prov gick galant – Det som gör lektionerna så intressanta att du verkligen brinner för ditt ämne”Den bästa lärare vi haft” beskriver klassen gemensamt dig:pedagogisk, motiverad, målmedveten och strukturerad, lagom auktoritär, humoristisk, inspirerande och får elever att vilja lära sig – smart, och rapp med orden – Kunnig och vill alla det bästa – han har alltid humorn och ironin i beredskap och det kombinerat med ett stort intellekt gör att han blir rolig och intressant att prata med – du är schysst, rolig och en riktigt bra lärare som kan sin grej. Det märks att han tycker om sina ämnen. Dessutom är han rättvis med betygen och det är verkligen upp till eleven – Ingen är perfekt med Fredrik är det banne mig nästan. Han bryr sig och känns verkligen som en medmänniska och och inte bara en lärare. Mycket tack vare hans engagemang och lyhördhet – Fler lärare som du behövs du gjorde de tråkigaste ämnen jag vet roliga, tack för det! – Riktigt bra lärare som gett så mycket mer än bara fakta för en kurs – Snabb och effektiv respons av mina arbeten har hjälpt mig mycket – det har varit kanon! Helt klart bästa läraren och det menar jag verkligen! – Mycket nöjd helt klart en av de bästa lärarna jag haft under hela min gymnasietid – Väldigt allmänbildad, dock har jag inte tänkt att plugga i Uppsala (Vilket misslyckande för mig!)– Förträffligt trevlig.

6. Föräldrakommentar:

Mitt barn har haft det rörigt mest beroende på flytten. Kurserna verkar ha varit roliga dock – Mamma tycker det gått bra för mig i år, hon har märkt viss stress dock – ;itt barn har verkligen varit nöjd med din undervisning – Har intrycket att du är mycket engagerad, modern lärare med en god förmåga att se varje individs behov och ge stöd och råd inför kommande utmaningar – Bra utvecklingssamtal och positiva kontakter med lärare.

Egna reflektioner till arbetsgivaren:

Hösten började inte bra. Jag blev mycket besviken och arg när min uppdragsdialog plötsligt, och som jag ser det, tämligen okänsligt, ändades. Jag vill inte älta det mer men det tog mycket energi och kunde hanterats bättre.

Jag valde att kanalisera min upprördhet genom att satsa stenhårt på undervisningen. Tillsammans med flera komplicerade elevärenden och kollegor som behövt min hjälp har det blivit lite av varje att stå i detta läsår. När jag läser utvärderingarna (varsamt sammanfattade) ovan säger de mig dock att jag landat på fötterna.

Detta år får betraktas som ett av mina allra bästa sett till utvärderingarna. Priset har dock varit högt. Jag är sliten och trött. Jag har inför framtiden inga andra krav på min arbetsgivare än att fortsättningsvis inte behandlas så som i höstas. Jag går ofta mina egna vägar, det medges, exempelvis så deltar jag inte alltid fullt ut i, så kallat, traditionellt övergripande skolutvecklande arbete. Jag satsar däremot min energi på min undervisning.

Jag ber därför om följande inför hösten: Lita på min professionalitet. Ge mig lite friare tyglar så ska jag göra mitt yttersta för att leverera på samma höga nivå så som i år. När det gäller eleverna och min undervisning kompromissar jag inte. I det ligger min fullständiga lojalitet.

Glad sommar!

 

En reaktion till “Utvärdering

Kommentarer är stängda.