Random 3/3 2014

Studerar man Disneys olika badguys genom åren kan man ganska lätt konstatera att de från Kalla krigets dagar är lite lätt sovjet-inspirerade medan dagens är mer präglade av amerikansk uppfattning om muslimer.

Lejonkungen är kanske det tydligaste exemplet. Titta på det här klippet. Det verkar dessutom som den svenska översättningen gått ännu längre än amerikanerna genom frasen en mulla ska regera. 

Hej schablon. Hej avsaknad av kritiskt tänkande.

Sången avslutas med att Scar med gröna ögon sitter under halvmånen och smider sina  världserövrar-ränker. De är inte finkänsliga precis, amerikanerna.

I somras besökte vi en svåger i Fisksätra – ett miljonprogramsområde insprängt mellan överklassens Nacka och Saltsjöbaden.

Där finns en fantastisk lekpark. Massor med fräna grejer och kompisar bland alla barnfamiljer som i parken lagar sin mat. Mina ljushåriga flickor springer fullständigt naturligt runt i  en vild lek med barn från andra delar av världen.

I den ljusa försommarkvällen blandades språk, rop och dofter från världens alla hörn. Mina flickor var så glada, det var en så stark upplevelse, det var mitt Sverige jag såg. Hur kan SD ha så många sympatisörer i detta land och helst bland unga, frågade jag mig senare.

Det är så här mitt land ska se ut, det är så här det kommer att möta framtiden. Det är jag övertygad om. Om det är för lite konflikt i svensk politik är det mot extremisterna min konflikt måste stå.

Familjen sol (2)

Om ett skid-VM kostar 500 miljoner kronor kanske man kunde tänka om. Om man istället utvecklar ett portabelt hopptorn och hyr ut till nästa arrangör. Om man hyr ut det för 400 mkr inklusive transport räcker det ju att man hyr ut det två gånger för att göra en rejäl vinst.

Svensk ingenjörskonst fixar biffen.

Jag undervisar tyvärr inte längre frisörer. Jag umgicks länge med tanken om ett samarbete med dem och Estetiska programmet kring temat Franska revolutionen. Frisörernas övningsdockor kunde komma väl till pass som rekvisita på Place de la revolution där Madame Giljotin i papier mache tronar i ensamt majestät.

Detta är jag.