Världens längsta stjärt

Tillvaron är full av små märkligheter.

Jag har exempelvis en gång, för en rätt stor publik, framfört ett litet nummer tillsammans med en kamrat. Det hette Världens längsta stjärt. Det är i all sin briljans rätt enkelt. Man har ett draperi från vars ena ände en person sticker ut sin överkropp och från den andra sidan sticker den andre sin nakna underkropp.

Et voila! Världens längsta stjärt. Ett rätt mediokert partytrix, det medges. Men är tillfället rätt och publiken förlåtande går allt hem.

Jag fick förövrigt spela underkroppsdelen. Är inte det i lika delar orättvist som märkligt?

Ett typisk sak för medelklassen är att de har TV:n i vardagsrummet. Det är tydligen inte lika vanligt i socialgrupp 1 eller 17. Det är också lite märkligt, tycker jag.

Det finns fortfarande något som kallas för öststatssminkning. Är det ett fördomsfullt yttrande eller ett konstaterande av fakta?

Det svenska landet lagom. Är det, rullar mina tankar vidare, bäst att leva i ett land som säger ja, ett som säger nej eller kanske? Måhända är integritet alltid bra. Men om man inte har någon själ förlorar kanske integriteten i betydelse och lojaliteten går till högstbjudande.

Till sist funderar jag över om man verkligen kan man älska någon annan människa om man hatar sig själv. Och kan man kan glädja någon om man är obehaglig mot sig själv?

Det är i sådana här lägen man i panik hoppar på första bästa tåg hem.