Obehörig lärare sökes!

Jag har hamnat i en lite besvärlig situation. Jag antar att det hänger ihop med att lärare nu avpolletteras i jakten på sparade kronor. Problemet: eventuellt måste jag undervisa i ämnen där jag är obehörig.

För att få kunskap om sakförhållanden ringde jag Lärarnas Riksförbund.

Som det visar sig finns det ett kryphål i lagen. Arbetsgivaren får beordra personal att undervisa i vad tusan som helst om man anser att hen är det bästa alternativet. Man är då även behörig att betygssätta eleverna (förutsatt lärarlegitimation) samt göra det bästa av situationen.

Samtidigt bryter man mot skollagen om man anställer obehöriga lärare.

Anledningen till att Björklund drev igenom reformen om lärarlegitimation var för att vi i Sverige har haft, och fortfarande har, en stor andel obehöriga lärare. Många kvackare har det varit – några säkert mycket duktiga och begåvade – men alltså i varierande grad obehöriga.

Det finns olika nivåer i Dantes helvete. Jag skulle sannolikt klara kurser i filosofi eller kulturhistoria bättre än som lärare i matematik.

Min lärarlegitimation ger mig rätt att sätta betyg. Att låta mig undervisa i ämnen jag inte är behörig i är ett brott mot skollagen.

Skolminister Jan Björklund har öppnat för att legitimerade lärare enbart ska kunna sätta betyg i de ämnen de är behöriga i. Men det beror ju på hur det går i valet om det blir verklighet.

Enligt Lärarnas Riksförbund har oppositionen inte uttalat sig om detta. Det vore verkligen bra att få ett besked i den frågan tycker jag som yrkesmänniska. Som Folkpartist ser jag ett mönster.

Jag framhärdade samtidigt som jag la mig på 4-åringens nivå i samtalet med Lärarnas riksförbunds medlemsjour: Vad ska jag göra då? Jag vill ju inte undervisa i ämnen jag inte är behörig i.

Facket svarade att det inte finns så mycket att göra och lämnade rådet Slingra dig så mycket och professionellt du kan.  

Undrar förresten om skillnaden mellan begreppen samtalsdialog respektive dialogsamtal ingår som en del i rektorsutbildningen?

Idag känner jag mig lite nedslagen igen. Jag är lärare. Alltså är jag en ekonomisk belastning.

2 reaktioner till “Obehörig lärare sökes!

  1. Ibland har jag trott att jag haft en samtalsdialog, men det har visat sig efteråt att det varit ett dialogsamtal. Vad gör man då?

Kommentarer är stängda.