Grand VS Wannsee

Den 4:e november 2016 samlades representanter från en brokig samling europeiska partier som alla tillhör gruppen EFDD i EU-parlamentet, Europe for freedom and direct democracy (dock inte det brittiska Ukip med sina 21 Europaparlamentariker).

Det som förenar dem är EU-kritik, krav på en kraftigt minskad invandring, en mer eller mindre uttalad vurm för Putin och Trump. De är också klimatskeptiker, ofta homofober, islamofober och gillar Brexit.

De mest högerextrema, i vissa fall nazistiska, partierna deltog vad jag uppfattat inte i konferensen.

Många har blivit upprörda över att konferensen höll till på Grand. Men varför skulle de inte få det? Det har skrivits mycket om eventet och det går lätt att hitta artiklar i ämnet.

Tydligen ska man undertecknat något som kallas Stockholmsdeklarationen, men jag har inte kunnat hitta innehållet i denna deklaration. Men ska vi gissa? EU ska upplösas, gränser stärkas, invandringen begränsas, klimatavtal rivas upp, abort begränsas, homosexuella och muslimer ska få det svårare – etcetera, etcetera.

Jag kom plötsligt och tänka på en annan konferens.

Den 20 januari 1942 sammankallade SS ett antal ledare för olika tyska myndigheter till en konferens i stadsdelen Wannsee, strax utanför Berlin. Syftet med mötet var att dra upp riktlinjer och samordna organiseringen av massmordet på Europas judiska befolkning.

Mötet diskuterade hur man skulle samla ihop judar från hela Europa, för att sedan deportera dem till läger i Östeuropa, där de skulle utplånas.

Konferensens innehåll gällde frågan hur skulle man skulle samordna statens olika myndigheter för att uppnå Förintelsens slutmål – att utrota hela den judiska befolkningen i Europa, inte bara de i de tyskkontrollerade länderna. Enligt nazisternas egna beräkningar gällde det omkring 11 miljoner människor.

Efter konferensen konstaterades att allt verkade gå enligt planerna och att alla parter var överens om vad som måste göras.

Wannsee-konferensen var till skillnad från träffen på Grand förra veckan ytterst hemlig.

Grand får väl göra som de vill men om det är så att det, enligt ägarnas uppfattning Wallenbergsfären – och det fanns ju en person vid namn Raoul i släkten) föreligger något etiskt problem med hyrande organisationers människosyn är det Grands ansvar att kontrollera detta och agera i enlighet därefter.

Jag kommer inte att besöka Grand mer. Eller biblioteksmässan, för den delen. Det känns nämligen inget bra att besöka samma plats där Nigel Farage fått stående ovationer eller organisationer som vacklar i sin demokratiska övertygelse.