Idiot(i)

Makedonien blev självständigt 1991 i samband med att Jugoslavien kollapsade. Grekland och Makedonien är sedan länge (kanske ända från självständigheten) i konflikt.

Varför? De är oense om den historiska rätten till Alexander den store.

Denna eviga fråga: vem äger historien?

Alexander kom från ett makedonskt kungahus som enade – eller kuvande – de flesta andra grekiska statstater och kan därför på ett sätt sägas ha skapat den första grekiska staten. Resten är, som man säger, historia.

Eller?

Man förstår ju logiken i hur såväl en grekisk som makedonsk historiker resonerar. 2009 skrev – enligt Wikipedia – 200 experter på antiken till USA:s president för att få till en lösning på konflikten.

De menade samtliga att Grekland har rätt och något annat vore att betrakta som historieförfalskning.

Genom att Makedonien reser Alexander-statyer,namnger huvudstadens flygplats efter den grekiske härföraren, med mera  så gör de anspråk på Alexander anser grekerna.

Därför inkräktar makedonierna på grekernas stolta historia.

Grekland gör därför allt man förmår för att hindra Makedonien att utvecklas. Exempelvis genom att försvåra inträde i EU och Nato. Det drabbar folket och skapar en instabil situation – vilket naturligtvis är avsikten.

Det blev bråk om hur länderna skulle placeras i FN (där man sitter i bokstavsordning) och lösningen blev T (The former Yugoslavic Republic of Marcedonia) och det är så landets kallas officiellt.

Används Makedonien blir grekerna vansinniga.

Plötsligt kom jag att tänka på det grekiska ordet idiot.

Den antika betydelsen av detta ord innebar ungefär någon som ville ägna sig åt sina egna angelägenheter – en privat person – i motsats till en offentlig person som engagerade sig i staten och demokratin.

Det låg ingen värdering i detta (tror jag) men det är onekligen intressant i sammanhanget.

Efter ett tag kom Idiot att översättas med någon ur den stora massan vilket skulle uppfattas synonymt med att vara en okunnig eller obildad person.

Det är först långt senare som det kom att förknippas med någon form av utvecklingsstörning eller handikapp.

Nu fick jag problem att knyta ihop det här. Energin tog slut. Har jag fått malaria (som Alexander)? Står jag vid mitt Waterloo, Poltava eller Gettysburg?

Jag känner mig lite som mannen som södermalmspolisen arresterade: En man sparkade sönder en ruta, flydde men snubblade direkt, föll. Låg kvar tills vakter kom. ”Jag blev så trött på mig själv och låg kvar”. 

En reaktion till “Idiot(i)

Kommentarer är stängda.