Den Röda Kon

I 4:e Mosebok (vers 19) uppmanar Gud israeliterna att under rituella former offra en röd ko. Detta har i religionshistorien enbart inträffat 9 gånger tidigare. Den tionde gången det sker ska Messias enligt judendomen komma och enligt de kristna återkomma.

Sedan den israeliska erövringen av hela Jerusalem 1967 tror vissa kristna och judiska grupper att två av de tre förutsättningarna för apokalypsen och Messias ankomst (återkomst) är uppfyllda:

1. Kung Davids stat (Israel) är återupprättad.

2. Jerusalem är åter judiskt.

3. Rituellt slaktande av en röd ko på Tempelberget i Jerusalem. (Jag har, som Tolkien-nörd, för mig att det aktuella berget heter Moria).

En del extrema grupper bland både kristna som judar menar alltså att det enbart är möjligt för Messias att (åter)komma när Tempelberget i Jerusalem renats med offrandet av en röd ko enligt den ritual som står omnämnd i 4.e Mosebok.

För att åstadkomma detta försöker en pingstkyrkopredikant från Mississippi tillsammans med en rabbi avla fram den speciella röda kon. Detta görs med hjälp av en hjord om 500 djur av sorten Red Angus som importerats  från Nebraska till en gård i Jordanien.

Syftet är att att avla fram kon som kommer att förändra världen. 

Vi har väl alla våra fritidsintressen, antar jag.

Ibland kan det dock vara svårt att sympatisera med fanatikers sätt att dominera samtalet. Det är oväsentligt om det handlar om religion, politik eller konspirationsteorier av olika slag.

Det som stör mig är dessa gruppers och individers oomkullrunkeliga (se där ett av mina favoritord) uppfattning om verkligheten.

Det är svårt att diskutera med någon som istället för att ha en förutsättningslös och jämbördig debatt menar sig sitta inne med SANNINGEN. Samtalet blir lätt trist och konsekvensen av detta tankesätt farlig.

Bland annat därför är jag liberal. Bland annat därför håller jag mig så mycket i mitten det bara går ideologiskt. Och bland annat därför därför väger jag i mitt liv upp föreställningar i stil med den om den röda kon med det här.