Idag är kungen här!

Det är inte helt hett med monarkin nuförtiden.

Det kanske inte är så konstigt. Det går inte att försvara monarkin ur vare sig moralisk, demokratisk eller intellektuell synvinkel.

Jag har, inser jag, gjort en liten resa under min tid som bloggare i min syn på monarkin. Från detta, via detta, till det här.

Och nu kommer han till Falun för att fira 40 år som kung. Jag undrar om det inte är så att han är här, just nu, när detta skrivs. Men…det kanske inte är så hett, som sagt. Och det är svårt att inte driva med allt, hela tiden. Så här skrev jag på Twitter tidigare idag:

Först flyger Obama över länet och idag kommer kungen till Falun. Det går bra nu. 

Fast jag missar majestätet för några måste ju jobba också. Det kommer inga sparvar och flyger in i munnen utan ansträngning. 

Kan man ladda ner kungen som app?

Och nu skäms jag lite. Måste jag fåna mig så, hela tiden? Jag vill ju inte vara med i vargflocken. Det är väl trevligt, för en del, att kungen kommer? Hans vara eller icke vara är väl annars en fråga för riksdagen.

Om jag själv fick prata med honom skulle jag säga så här:

Kungen, du är ju inte bara kung utan hertig av Pontecorvo, också. Och jag är inte bara en enkel kille från Falun, jag är (falu)korvskung också. Och, som framgår, stammar på mödrenet från västkusten. 

Det skulle nog inte kungen tycka vara så roligt, han heller. Men en del säger att han har humor. Jag såg ett citat av honom i SvD i helgen. Någon som gjort något bra skulle belönas av kungaparet. Mannen fick dessutom en kram av drottningen. Mannen undslapp sig, uppspelt får man väl förmoda, till det församlade pressuppbådet att det minsann inte var varje dag man fick en kram av drottningen.

Kungens kommentar: Inte jag heller. 

Jag twittrade lite i samband med Estelles dop också. Visst, nu är allt gulligt. Sedan vet man hur det går: syskon, fängelsehålor och ärtsoppa

Nåja. Vad har jag själv åstadkommit under dagen? Hjälpt några ungdomar med en källkritisk uppgift om forntiden. Och skrivit ett mail till skolledningen om miljön i elevmatsalen:

Hej!

Jag inser att ni rektorer har mycket omkring er i dessa dagar. Ändå vill jag upp något jag ser som ett problem som pockar på uppmärksamhet.

Miljö är viktigt, inte minst med tanke på de skriverier som varit i omlopp den senaste tiden. Nu har jag sedan terminsstart besökt elevmatsalen vid olika tillfällen och tidpunkter. Visserligen kommer jag kanske från en lyxig miljö (matsalen på HBO) i sammanhanget men jag måste säga att miljön i elevmatsalen här på Lugnet är bedrövlig.

Det är stressigt, trångt, dålig akustik + en hög ljudnivå.

Jag gissar att många elever inte mår bra i den miljön. Jag vet iallafall att jag inte gör det.

För egen del kan jag ju göra ett val. Och resultatet av det valet blir att jag från att ha varit en regelbunden gäst i elevmatsalen slutar att vara det. Men detta val kan eleverna i samma utsträckning inte göra. Det är inte heller eftersträvansvärt, tycker jag, att de gör samma val som jag.

Dels tycker jag alltså vi bör värna om miljön för elevernas skull. Dels tror jag att kvaliteten på matsalen gör mycket för skolans rykte och möjligheter att locka elever.

Att tränga sig från matsalen, utan bricka, med tallrik, bestick, knäckebröd, mjölk och servetter i händerna, till personalrummet kan, om man ser positivt på tillvaron, ge upphov till såväl kreativitet som underhållning för omkringvarande kollegor och elever, men möjligen göra lokalvårdarna ledsna, känns inte heller som ett lockande alternativ. (Ånej, jag har ju nycklarna i väskan, nu ska jag knacka…)

Förövrigt tycker jag, apropå kost, som Gunnar K. Skippa läskmaskinen i en framtida kafeteria.

Som avslutande i-landsproblematik vill jag återge en diskussion mellan två kollegor i personalrummet.

Kollega 1: ”Åh, vilken kö. De borde ha två kaffemaskiner här. Det har de på Kristine”.
Kollega 2: ”Om vi inte ens har tid att stå fem minuter i en kaffekö utan att känna stress har vi större problem än som kan lösas genom en extra kaffemaskin”.

Allt gott (ursäkta, men göteborgaren i mig kunde inte låta bli att avsluta så där)!

Och i kväll är det föräldramöte. Då ska jag informera om Falu Gymnasium. Det är jag ganska bra på.

Just nu är jag, som kanske framgår, uttråkad. Det är sannolikt kungen också. Mitt råd till dig kungen: börja blogga.

Karl XVI Gustaf