Skjorta, skidskor och skor

I förra veckan kom Dotter 1 att tänka på sitt femårskalas. Detta ägde rum i oktober, men det var hennes första kalas. 

Vi gjorde mycket kul, spanade efter drakar och lekte allt möjligt. Det min äldsta dotter nu satt och funderade över var emellertid något annat än innehållet på kalaset.

När vi hade mitt barnkalas hade du en rosa skjorta på dig, pappa, fast pojkar inte har rosa

Lite överraskad svarade jag så klart att jag gillar rosa. Könsroller på dagis har på senare tid uppmärksammats inom forskning och debatt. En del blir arga och menar att pojkar ska vara pojkar och låt fickorna vara flickor för guds skull!

Jag är tveksam. Vad gott tjänar oss könsroller?

Med risk att låta tjatig: Ecce homo, va. Se människan. Eller i det här fallet: se barnet.

Könsroller i allt för regid form ger osäkerhet att passa in eller kanske att finna sig själv. I ett upplyst demokratiskt och sekulariserat samhälle borde vi kunna undvika att stöpa barnen i färdiga roller.

Det tror jag ger oss säkrare och lyckligare vuxna.

Jag minns en episod när jag gick på mellanstadiet. Min bästa kompis spelade hockey i Falu IF och på fritiden hängde vi ofta på Leret där man kunde spela hockey.

Jag hade vuxit ur mina gamla skridskor och hade ännu inga nya varför jag fick låna ett par av kompisens mamma. Ett par vita konståkningsskridskor med bortslipade taggar fram.

Jag tyckte skridskorna var jättebra och ville köpa dem av henne. Men det fick jag inte. Om det var för att mamman ville ha dem kvar eller av andra skäl vet jag inte.

Ingen sa något på plan när jag spelade i konståkningsskridskor, det kom liksom inte upp.Vi fokuserade på själva spelet – så som barn, till skillnad från vuxna, ofta gör. Låt barnen få fortsätta fokusera på verksamheten snarare än könsroller.

Dotterns nya inneskor är blå. Hon var arg över färgen först, men nu tycker hon de är fina och säger med stolthet att mina skor är blå!

3 reaktioner till “Skjorta, skidskor och skor

Kommentarer är stängda.