Die Mauer

I dag är det 20 år sedan muren föll.

Det första jag tänker på i sammanhanget är Ebba Gröns klassiker från 1982, die Mauer. En dag så stod den bara där, en mur mellan mig och den jag hade kär”. Träffade beskrivning, faktiskt. För det är själva sinnebilden av Kalla Kriget vi talar om. Berlinmuren.

Tämligen plötsligt såg sig DDR/CCCP tvungna att stoppa människoflykten från landet. 1961 slängde de upp den och den stod till 1989. I dag finns inte mycket kvar, men man har markerat dess forna dragning genom staden.

Jag minns tydligt när den föll.

Jag gick i gymnasiet och min världsuppfattning präglades av en uppdelad värld, mellan fritt och ofritt, ont och gott.

Samtidigt var det lite spännande allt det där dolda i de totalitära samhällena på andra sidan muren. Vi var präglade av det där i min generation. När jag tog studenten åkte klassen till Sovjet, Leningrad, på studentresa. Det kan jag berätta om någon gång. För den resan har stannat i minnet.

Jag antar att 70- och 80-talens politiska värld har präglat min övertygelse om individens rätt till frihet. I vuxen ålder vill jag, och många andra, beskriva murens fall som liberalismens största seger.

Det är därför jag anser att det går inte att kalla sig för stalinist, leninist eller för all del kommunist och samtidigt vara demokrat eller humanist. Lika lite som man kan vara nazist och säga det samma.

För den sakens skull påstår jag inte att demokratiska stater, marknadsekonomin, inte tagit död på människor. Eller att människor inte mår dåligt i dessa länder.

Men det ligger något fundamentalt i att inte behöva ansöka om sitt pass när man ska resa utomlands, be om tillstånd för att få gifta sig eller frukta för sitt liv om man har en avvikande åsikt eller livsstil.

Idag känns det som bilder och artiklar på internet och i tidningar talar om en avlägsen tid.

Det är 20 år sedan kalla kriget tog slut.

Kanske tog efterkrigstiden ordentligt slut 9/11 2001?

Jag avskyr dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att framföra dem tror jag det var Voltaire som sa. Med en sådan inställning kan vara ett jobbigt sätt att ta sig fram i livet, men med en k-pist är det svårt att diskutera (Thåström).

Att engagera sig i sakfrågor eller politik är en god sak. Jag kommer att göra ett försök, om inte för min egen skull så för di små. Om jag inte tråkas ihjäl på vägen kanske det blir nåt skoj av det.

2 reaktioner till “Die Mauer

Kommentarer är stängda.